Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

UKC pripravljen na 4. val epidemije

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 18. 08. 2021 / 18:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2021 / 18:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
UKC pripravljen na 4. val epidemije
Strateški načrt se v prvi vrsti osredotoča na enakovredno obravnavo covidnih in necovidnih bolnikov. FOTO: Wikipedia

UKC pripravljen na 4. val epidemije

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana je danes na prošnjo ministrstva za zdravje potekala 5. izredna seja sveta UKC, kjer sta bili glavni dve temi namenjeni stanju covida-19 in stanju pripravljenosti na 4. val epidemije.

Naša največja bolnišnica kot osrednja zdravstvena ustanova v Sloveniji je pri obravnavi in zdravljenju covidnih bolnikov najbolj obremenjena, po besedah predsednika sveta UKC Matjaža Trontja pa tudi pripravljena na izziv četrtega vala, je sporočila služba za odnose z javnostmi UKC Ljubljana.

Predsednik sveta Matjaž Trontelj je povedal, da je ključnega pomena zagotovljena obravnava tako necovidnih kot necovidnih bolnikov ter maksimalno izvajanje rednega programa, saj morajo biti življenja vseh bolnikov obravnavana enakovredno. Izziv je velik, saj je zaradi skrajševanja čakalnih vrst potrebno najti ravnovesje.

Ne glede na večji priliv pacientov s covidom-19, ki bodo potrebovali hospitalno zdravljenje, bo UKC Ljubljana poskrbel za vsakega pacienta, ki bo potreboval zdravljenje v naši največji zdravstveni ustanovi. (Matjaž Trontelj, predsednik Sveta UKC Ljubljana)

Ker se v UKC Ljubljana še naprej srečujejo z velikimi potrebami po zdravljenju necovidnih in post-covidnih bolnikov, je bolnišnica danes predstavila Načrt pripravljenosti na epidemijo gripe ali druge nalezljive bolezni. Strateške usmeritve Centra so enakopravna obravnava vseh vrst bolnikov v okviru danih okoliščin s podobnimi standardi, predvsem v smislu zagotavljanja opreme in zdravstvenega osebja.

Skoraj podvojeno število postelj

Za covidne bolnike je v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS) na voljo 150 postelj, v Bolnici Petra Deržaja še 100, sledi nekaj postelj na infekcijski kliniki, je povedala Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Infekcijske klinike in spomnila, da je bilo v UKC pred epidemijo na voljo skupno število 100 postelj za covidne bolnike, danes je ta številka skoraj dvakrat večja. Ortopedska in Ginekološka klinika se v četrti val s svojimi posteljnimi kapacitetami predvidoma ne bosta vključevali.

Obenem bo obravnava bolnikov s covid-19 (in tudi drugih bolezni) v čim večjem obsegu potekala telemedicinsko, zdravljenje posledic post-COVID bo obravnavano znotraj posameznih strok. Poleg tega bodo v UKC še naprej spodbujali in izvajali cepljenje vseh skupin.

Maksimalno potrebno je tudi izvajanje rednega programa, kar je zaradi zmanjševanja čakalnih vrst izziv. FOTO. Tatjana Splichal.

Zagotavljanje kadrovskih kapacitet

V vseslovenskem zdravstvenem prostoru, ne le UKC Ljubljana, je zagotavljanje zadostnega števila zaposlenih najbolj šibka točka. Zato je UKC intenzivno pristopil k reševanju pomanjkanja medicinskih sester in za srednješolske in visokošolske programe zdravstvene nege razpisal kadrovske štipendije z možnostjo zaposlitve po dokončanem šolanju.

UKC je podal tudi predloge za zakonske spremembe za lažje zaposlovanje zdravstvenih delavcev iz tujine, resornemu ministrstvu predlagal pristop k prerazporeditvam kadra iz ustanov, ki covidnih bolnikov ne zdravijo, UKC pa pripravlja tudi vlogo za NAKVIS za ustanovitev lastne Fakultete za zdravstveno nego.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh