Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med novimi izrednimi člani SAZU tudi dr. Brane Senegačnik

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 06. 2023 / 06:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2023 / 07:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Med novimi izrednimi člani SAZU tudi dr. Brane Senegačnik
Dr. Brane Senegačnik je Družinin nepogrešljivi sodelavec. FOTO: Jože Adamič

Med novimi izrednimi člani SAZU tudi dr. Brane Senegačnik

Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) ima novih 9 rednih, 13 izrednih in 10 dopisnih članic in članov.

Med novimi izrednimi člani SAZU je v razredu za umetnosti tudi pesnik, esejist, prevajalec in literarni teoretik dr. Brane Senegačnik, doktor klasične filologije, profesor na Filozofski fakulteti, odličen poznavalec antike, pronicljiv opazovalec sveta in hkrati tudi nepogrešljiv Družinin sodelavec.

Dr. Brane Senegačnik je tudi reden gost dogodkov v Galeriji Družina. FOTO: Tatjana Splichal

Kolumnist Slovenskega časa

Od prve številke je namreč redni kolumnist Družininega mesečnika za družbo in kulturo Slovenski čas, obenem pa urednik dveh zbirk Založbe Družina – Sozvezdja in Sidera. Pri Založbi Družina so izšla tudi nekatera njegova literarna dela, denimo pesniške zbirke Arie AntichePtica iz črnih zvezd in Na temnem pragu upa.

Nagrada Prešernovega sklada in Sovretova nagrada

Brane Senegačnik, sicer tudi redni gost dogodkov v Galeriji Družina, je leta 2012 prejel Sovretovo nagrado Društva slovenskih književnih prevajalcev, predlani pa nagrado Prešernovega sklada za pesniško zbirko Pogovori z nikomer. Bil je tudi pisec in urednik Nove revije.

Novi redni član SAZU dr. Jožef Muhovič. FOTO: Tatjana Splichal

Redna člana odslej tudi dr. Jožef Muhovič ...

Potem ko je leta 2017 postal izredni član SAZU, pa je letos napredoval v rednega člana (v razredu za umetnost) akademski slikar, filozof, grafik in likovni teoretik dr. Jožef Muhovič, nedavno upokojeni profesor Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) in tudi občasni predavatelj na Teološki fakulteti.

... in dr. Marko Noč

Novi redni član SAZU v razredu za medicinske vede pa je prof. dr. Marko Noč, vrhunski zdravnik in raziskovalec, profesor na medicinski fakulteti, neomajni zagovornik pravic in dobrobiti bolnikov, član skupine zdravstvo.si in »kadar me vprašajo po političnem prepričanju, vselej odvrnem, da sem kristjan«.

Zdravnik dr. Marko Noč po lastnih besedah vselej, ko ga povprašajo po političnem prepričanju, odvrne, da je kristjan. FOTO: Tatjana Splichal

Novo vodstvo začelo mandat

Na četrtkovi volilni skupščini SAZU se je začel tudi mandat novega vodstva: predsednik še za en mandat ostaja dr. Peter Štih, za podpredsednika so izvolili dr. Tatjano Avšič-Županc in dr. Marka Snoja, za glavnega tajnika pa ponovno dr. Franca Forštneriča.

Med člani predsedstva ostaja ddr. Marija Stanonik

Novi člani predsedstva, ki bodo funkcijo opravljali v triletnem mandatu, pa so izredni član SAZU dr. Janez Kranjc, izredna članica SAZU Nina Šenk Kosem in redna članica SAZU (in članica predsedstva tudi že v minulem mandatu od junija 2020) ddr. Marija Stanonik.

Ddr. Marija Stanonik bo še en mandat članica predsedstva SAZU. FOTO: Tatjana Splichal

Več njenih knjig izšlo pri Založbi Družina

Stanonikova, sicer znanstvena svetnica in redna profesorica za slovensko slovstveno folkloristiko, je tudi avtorica več knjig, ki so izšle pri Založbi Družina: Sveta Ciril in Metod v slovenski književnosti in narodovem spominu, Od setve do žetve, »Odpuščam in prosim odpuščanja«, Žuborenje in Stare slovenske molitve.

Kupi v trgovini

Ptica iz črnih zvezd
Poezija
11,27€
Nalaganje
Nazaj na vrh