Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med potjo molijo in razmišljajo o Grozdetovem življenju

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 05. 2023 / 14:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2023 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Med potjo molijo in razmišljajo o Grozdetovem življenju
Romarke na poti do končnega cilja. FOTO: Osebni arhiv romarjev

Med potjo molijo in razmišljajo o Grozdetovem življenju

Minulo soboto se je skupina Jakobovih romarjev iz Ljubljane odpravila po zadnji poti blaženega Alojzija Grozdeta, ki goduje to soboto, 27. maja. Romarji bodo na končni cilj na Zaplaz predvidoma prišli v petek, v soboto pa se bodo z množico vernikov udeležili slovesnega praznovanja godu mučenca Grozdeta, ki se je rodil 27. maja 1923, umrl pa je pri še ne dopolnjenih 20 letih.

»Vzdušje med romarji je zelo pozitivno, vsi so zadovoljni s potjo,« nam je v kratkem pogovoru za spletno Družino dejal eden od organizatorjev pohoda Miro Veldin: »Grozdetova pot je zelo lepo speljana, med hojo pa molimo, premišljujemo o njegovem življenju in delu, se pogovarjamo in se imamo lepo ob tem. Na pot smo se podali v soboto izpred ljubljanske stolnice, zaključili pa jo bomo v petek na njegovem zadnjem počivališču, na Zaplazu.« V slabem tednu bodo romarji prehodili med 130 in 140 kilometrov.

Vsak dan na poti med pet in šest romarjev

Prvi dan, v soboto, so prehodili pot od ljubljanske stolnice do Šmarje - Sapa. V nedeljo je bil dan počitka, nato pa so v ponedeljek nadaljevali romanje, ki ga bodo zaključili jutri. Nekateri na poti vztrajajo vsak dan, drugi se pridružijo na posamičnih dnevnih etapah. »Grozdetovo zadnjo pot v povprečju vsak dan odkriva pet ali šest romarjev,« je dejal Veldin.

FOTO: Osebni arhiv romarjev

Jelka Škrlj s Turjaka se je skupini romarjev pridružila v ponedeljek in bo z njimi prehodila glavnino poti, ki jo opisuje kot zahtevno, predvsem zaradi prenočišč. »Ob sami poti namreč ni ustreznih prenočišč, kar podaljša pot, prav tako nas je spremljala vročina. Ampak na koncu je vse pozabljeno.« Prvi dan so prenočili pri eni od Jakobovih romark, naslednji dve noči jih je gostil stiški samostan, zadnja dva dni pa bodo prenočili v Šentrupertu.

Osebni arhiv romarjev

Najstarejša romarka ima 75 let

Vzdušje med hojo, med katero veliko molijo in se smejejo, je super, poudarja Škrljeva. Med romarji so skoraj same predstavnice nežnejšega spola. »Danes se nam je pridružil Miro, ki rešuje moško čast. Romarke smo stare okrog 70 let, najstarejša jih šteje 75. Na poti smo se zelo lepo povezali, tudi na duhovni ravni,« je še dodala Škrljeva, zadovoljna, ker se počasi, a vztrajno približujejo končnemu cilju.

Kupi v trgovini

Razprodano
Mučenec Lojze Grozde
Svetniki
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh