Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi v petek peš na Zaplaz, greš zraven?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 05. 2023 / 10:50
Oznake: Mladi
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2023 / 11:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi v petek peš na Zaplaz, greš zraven?
FOTO: Jože Potrpin

Mladi v petek peš na Zaplaz, greš zraven?

Katoliška cerkev v Sloveniji 27. maja obhaja god blaženega Alojzija Grozdeta ter 100. obletnico njegovega rojstva in 80. obletnico smrti. Ker je Alojzij tudi zavetnik mladih, so se na ŠOM Novo mesto in Katoliški mladini odločili, da ob njegovem godu na Zaplaz ta konec tedna povabijo mlade iz vse Slovenije.

Romanje pod naslovom »Ti poznaš srce mlado« se bo začelo v petek, 26. maja, ob 18. uri, na Mirni, ko se bodo peš odpravili na Zaplaz. Kdor želi, se lahko romarjem pridruži tudi ob 21. uri na Čatežu. Pot traja približno dve uri in pol. Na Zaplazu bo romarje čakala malica. Mladi romarji bodo mladi romarji prejeli revijo Najst, v kateri jih čaka nagradni kviz o blaženem Alojziju Grozdetu. Revijo Najst lahko prelistate tukaj.

Preberite tudi članek in si oglejte pogovor z naslovom Mladi o Lojzetu Grozdetu, v katerem mlada fanta, pevca in igralca Alex Centa in Emanuel Meserko, koordinatorja mladinske pastorale na Katoliški mladini, pojasnita, kako ju Grozde navdihuje.

Prvič pred 13 leti

Prvič je bilo takšno romanje in bdenje, ko so bili na Zaplaz preneseni posmrtni ostanki bl. Alojzija pred 13. leti. »Letos pa je ponovno takšen razlog, da lahko to ponovimo. Romanje se bo začelo v petek, 26. maja, ob 18. uri, na Mirni, ko se bomo peš odpravili na Čatež in ob 21. uri od tam naprej z baklami in skupno molitvijo na Zaplaz. Kdor ne bi hodil celotne poti, se romarjem lahko pridruži na Čatežu ali pa na Zaplazu samem,« pojasnjuje boštanjski župnik Andrej Golčnik.

Dogajalo se bo vso noč

Na Zaplazu bodo poskrbeli, da mladim niti ponoči ne bo dolgčas. Na sporedu bodo slovesne večernice, slavilni koncert, pričevanje, ogleda filma o bl. Alojziju, osebne molitve ob relikvijah in priložnosti za sveto spoved. Tudi čas za večerjo bo na voljo, obljubljajo organizatorji.

V soboto maša ob 10. uri

Zaključek obhajanja Grozdetovega godu bo v soboto, s slovesno sveto mašo slovenskih škofov in vernikov ob 10. uri. K oblikovanju programa med 1. in 7. uro sicer vabijo tudi župnijske mladinske skupine, animatorske skupine ali druge skupine in skupnosti.

»Naša želja je, da bi praznovanje našega zavetnika blaženega Alojzija oblikovali mladi za mlade iz vseh koncev Slovenije. Zato vas, duhovnike, prosimo, da mlade spodbudite k udeležbi in aktivnemu sodelovanju in da se tudi sami priključite vsaj, pri kakšnem delu romanja,« še dodaja Golčnik.

Še več informacij o romanju lahko dobite TUKAJ.

Kupi v trgovini

Razprodano
Mučenec Lojze Grozde
Svetniki
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh