Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi o Lojzetu Grozdetu [VIDEO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 02. 05. 2023 / 05:00
Oznake: God, Mladi, Svetniki
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.05.2023 / 07:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi o Lojzetu Grozdetu [VIDEO]
Pogovor o življenju blaženega Lojzeta Grozdeta z Alexom Cento in Emanuelom Meserkom. FOTO: Siniša Kanižaj

Mladi o Lojzetu Grozdetu [VIDEO]

Nezakonski otrok, preseljen k sorodnikom, stran od staršev, odraščanje v revnem kmečkem okolju, pozneje šolanje v mestu – nič od naštetega ni odvrnilo mladega Lojzeta Grozdeta od njegove goreče vere ter boja za pravičnost.

27. maja bomo namreč praznovali njegov god in 100. obletnico njegovega rojstva, zato smo v studio povabili dva mlada fanta, pevca in igralca Alexa Cento in Emanuela Meserka, koordinatorja mladinske pastorale na Katoliški mladini, ki jima je Grozde blizu. 

Lojze Grozde se je rodil 27. maja 1923 v Gorenjih Vodalah v župniji Tržišče. V svojem življenju je bil velikokrat zapostavljen, saj ni smel živeti skupaj s svojo materjo, temveč je odraščal pri svojem starem očetu in teti Ivanki. Kljub takšni zaznamovanosti, se je Lojze razvil v odličnega učenca. Bil je sprejet v klasično gimnazijo v Ljubljani in bival v Marijanišču. Kmalu zatem je vstopil v Marijino kongregacijo ter postal aktiven član Katoliške akcije.

Bl. Lojze Grozde (1923-1943). FOTO: Arhiv škofije Novo mesto 

A njegovo življenje se je prehitro končalo, saj so ga pri rosnih 19-ih letih, ko se je Lojze odpravljal iz Ljubljane na Dolenjsko, da bi skupaj z družino obhajal božične praznike, ujeli partizani. Po krivem so ga obtožili, ga mučili in ubili. Kljub vsemu je Lojze do konca ostal zvest temeljnim krščanskim idealom – odpuščanju in ljubezni do bližnjega (celo sovražnika).

Lojze Grozde, zgled in navdih za mlade generacije

O življenju Lojzeta Grozdeta sta spregovorila mlada fanta, Alex Centa in Emanuel Meserko. Alex je Lojzeta igral v igrano-dokumentarnem filmu »Srce se ne boji«. »Zame je bila to definitivno zanimiva izkušnja. Pripraviti sem se moral, da bi Lojzeta odigral kar se da najboljše. Treba je bilo razumeti, zakaj je Lojze pisal, kar je pisal, kako se je obnašal, kakšne lastnosti je imel in kako je njegov odnos do Boga vplival na njegovo vsakdanje življenje,« opisuje Centa. 

Alex Centa v vlogi Lojzeta Grozdeta v filmu Srce se ne boji. FOTO: D.S. 

Emanuel pa je Grozdeta bolje spoznal, ko je aktivnejše vstopil v mladinsko pastoralo, kjer so v župniji pripravili oratorijski dan na temo Grozdeta. Danes pravi, da se z Grozdetom srečuje bolj posredno, ko je v stiku z mladimi. 

Popoln v nepopolnosti 

»Med snemanjem smo se velikokrat srečevali z besedo »gorečnost«. Grozde naj bi bil goreč tudi, ko se je razjezil, torej ne samo v veri, ampak v njegovem vsakdanjem življenju. Opisal bi ga tudi kot nepopolnega. Imel je, kot vsi mi svoje dobre in slabe lastnosti,« pravi Centa. Emanuel je nadaljeval, da je bil Lojze »trden v zagovarjanju katoliške vere in da je tekom svojega življenja vedno iskal steber v evharistiji in Mariji.«

V Lojzetovih očeh se je videla želja po nebesih. (Emanuel Meserko)  

Kako bi Grozde opisal današnjo družbo in kakšne kritike bi ji namenil?  

»Grozde bi današnjo družbo skritiziral tako, kot jo je v času njegovega življenja. Po mojem mnenju ne bi kritiziral komunizma, kot ideologije, ampak bi imel kaj za reči o relativizmu, LGBTQIA+ in podobno. Stal bi za svojimi stališči in ljudi usmerjal k ljubezni do Boga,« meni Emanuel. »To, da se zgublja domovina in vera do Boga, o tem bi Lojze definitivno imel kaj za reči,« dodaja Alex. 

Pogovor je vodila Katja Zver. FOTO: Siniša Kanižaj

Vsak izmed nas lahko najde nekaj zase v Grozdetovih sporočilih. »Mene je denimo navdahnila njegova strast do domovine in do Boga,« pravi Alex. 

»Bil je neustrašen«

»Grozde je v svojih pesmih in tudi na splošno velikokrat dejal, da ga ni strah. V njegovih pesmih je mogoče zaznati, da se je na nek način že poslavljal in tega ga ni bilo strah. Bil je pomirjen s tem, karkoli se bo zgodilo, ker bo vesel, da bo na koncu šel k Bogu,« pravi Alex.  

Po mojem mnenju se je Grozde počutil tako eno z Bogom, da ni več jasno videl meje med zemeljskim in onkraj zemeljskim svetom. (Alex Centa)  

Romanje na Zaplaz

V petek, 26. maja bo potekalo večerno romanje slovenskih mladih h Grozdetu, ki ga organizira Katoliška mladina pod geslom »Ti poznaš mlado srce«. V program so vključeni procesija z baklami, slovesne večernice, pričevanje in slavilni koncert. Na romanje vas vabita tudi Alex in Emanuel, saj menita, da je to odlična priložnost, za druženje mladih in spoznavanje Grozdetovega življenja. 

Kupi v trgovini

Lojze Grozde (1923-1943)
Svetniki
2,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh