Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Logarjeva o tem, da med virusnimi okužbami prevladuje koronavirus

Za vas piše:
M. M.
Objava: 15. 12. 2023 / 11:49
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2023 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Logarjeva o tem, da med virusnimi okužbami prevladuje koronavirus
Infektologinja Mateja Logar. FOTO: P. T.

Logarjeva o tem, da med virusnimi okužbami prevladuje koronavirus

Po besedah infektologinje Mateje Logar med med virusnimi okužbami še vedno prevladuje koronavirus, s katerim je okužena približno tretjina hospitaliziranih, a je covid-19 večinoma pridružena bolezen. Ta čas je na ljubljanski infekcijski kliniki hospitaliziranih 80 bolnikov, od tega jih osem potrebuje intenzivno terapijo.

»Od 80 hospitaliziranih bolnikov jih je nekaj takšnih, pri katerih je covid-19 vodilna diagnoza, se pravi tisto, zaradi česar so prišli v bolnišnico. Pri teh je v ospredju starejša populacija s številnimi pridruženimi boleznimi. Ti imajo dejavnike tveganje za težji potek bolezni,« je v pogovoru za STA povedala Logarjeva.

Tudi okužbe z gripo

Kot je dejala, je bila večina ljudi, ki prihajajo na infekcijsko kliniko, cepljena v prvem obdobju, poživitvenih odmerkov pa večina posameznikov iz rizičnih skupin ni prejela. Na infekcijski kliniki so zaznali tudi nekaj okužb z gripo, a se po navedbah infektologinje nihče od okuženih z gripo ne zdravi v bolnišnici. Med otroci pa se že pojavljajo tudi okužbe z respiratornim sincicijskim virusom (RSV).

Bolniki tudi po več dni na hodniku

Ob tem je izrazila žalost, da so nekateri bolniki še vedno nastanjeni na hodnikih infekcijske klinike. »Na žalost je situacija takšna, da ne gre samo za to, da bi bolniki, ki potrebujejo hospitalizacijo, prenočili na hodniku in da bi naslednje jutro oziroma tekom dneva našli ustrezno namestitev na oddelkih, tako da žal včasih na hodniku ostanejo tudi po štiri dni,« je opisalo realno situacijo na infekcijske klinike.

Tudi drugje prostori zasedeni

Dodatne postelje so trenutno na voljo v Bolnici Petra Držaja v Šiški, v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS), kjer se je napovedovala možnost zagotovitve dodatnih postelj, a kot pravi Logarjeva »večjih aktivnosti v tej smeri trenutno ni«, ker so tudi prostori v DTS trenutno preveč zasedeni.

Ali je cepljenje priporočljivo?

Cepljenje je po njenih besedah še vedno priporočljivo, kot najbolj smiselno pa je navedla cepljenje proti gripi in covidu-19. Še vedno so priporočljivi tudi ukrepi za preprečevanje prenosa okužb, kot je redna higiena rok z razkuževanjem in izogibanje prostorom, kjer se nahaja večje število ljudi, med katerimi je izpostavila zlasti nakupovalna središča.

Nalaganje
Nazaj na vrh