Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Medgeneracijska solidarnost ali tekmovalnost?

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 29. 04. 2015 / 09:17
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Medgeneracijska solidarnost ali tekmovalnost?

Evropski dan medgeneracijske solidarnosti zaznamujemo od leta 2009.

Fotografija je simbolična. Foto: Tatjana Splichal

Modrost starejših in energičnost mladih se lahko lepo dopolnjujeta. Na to nas vsako leto spominja evropski dan medgeneracijske solidarnosti, 29. april. Letos so v ospredju demografske spremembe, ki spreminjajo razmerja med generacijami, kar lahko v naslednjih letih privede do težav.

Vse daljša življenjska doba in nizka rodnost lahko zamajata pokojninski sistem. Če veljavne pokojninske reforme ne bomo nadomestili z novimi spremembami, se bo primanjkljaj v pokojninski blagajni z zdajšnjih približno 3,7 odstotka bruto domačega proizvoda do leta 2060 povišal na 7,3 odstotka, opozarjajo ekonomski strokovnjaki. Vse bolj prevladuje prepričanje, da so uspešni odzivi na spremembe tisti, ki upoštevajo interese vseh generacij, navajajo. Pomembno vlogo pri tem med drugim vidijo v krajevnih medgeneracijskih središčih.

Razmerje med povprečnim številom zavarovancev in upokojencev iz obveznega zavarovanja se je lani tako znižalo, da je na enega upokojenca statistično prišlo le še 1,37 zavarovanca. Mladi se težko zaposlijo, prav tako starejši od 50 let, medtem pa se povečuje število upokojencev, med katerimi je veliko takih, ki z nizko pokojnino ne morejo dostojno živeti, zato poskušajo še naprej delati in so še vedno na trgu dela, v katerega se hočejo vključiti tudi mladi. Pri tem bi bilo treba vzpostaviti sodelovanje in solidarnost med generacijami namesto tekmovalnosti, saj sta prav nujnost medgeneracijskega sodelovanja in solidarnost pomembna elementa zdaj, ko so demografske spremembe vse izrazitejše.


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh