Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mediji: Kitajska zaostruje kampanjo proti religijam

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 02. 2022 / 09:14
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2022 / 09:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mediji: Kitajska zaostruje kampanjo proti religijam
Kitajski katoličani. FOTO: Vatican Media

Mediji: Kitajska zaostruje kampanjo proti religijam

Kitajska komunistična vlada v učbeniku o ateizmu za visoke šole, na katerih izobražujejo kader komunistične partije, pod drobnogled jemlje organizirane religije.

Knjiga v kitajskem jeziku z naslovom »Načela znanstvenega ateizma« je del kampanje tamkajšnje komunistične partije, ki naj bi spodbudila »popolno in zvesto sprejemanje odločitev Narodne konference za verska vprašanja«, je poročala azijska katoliška agencija Ucanews.

Avtor Li Shen v učbeniku z naslovom »Načela znanstvenega ateizma« razvija tezo predsednika Xi Jinpinga, da kitajska kultura nikoli ni bila religiozna.

Avtor Li Shen v delu razvija tezo predsednika Xi Jinpinga, da kitajska kultura nikoli ni bila religiozna. Xi je na omenjeni konferenci v mesecu decembru vodstvu partije med drugim svetoval, naj za zagotavljanje nacionalne varnosti okrepijo nadzor nad verskimi dejavnostmi na svetovnem spletu in nad dejavnostmi različnih religij nasploh. Avtor v knjigi po navedbah Ucanews predstavlja znanstvene utemeljitve za »neobstoj Boga« in »škodljive vplive religije«.

Vodstvo v Pekingu kampanjo proti religijam trenutno širi tudi na svoje posebno upravno območje Hongkong. Minuli teden je Pekingu naklonjeni časnik Ta Kung Pao objavil štiri prispevke, v katerih upokojenega škofa Hongkonga in znanega kritika kitajskega režima kardinala Josepha Zena, pa tudi predstavnike drugih Cerkva, odločno obsoja zaradi njihove podpore demokratičnemu gibanju. Pro-kitajski mediji v Hongkongu so med drugim zahtevali uravnavo »zahodnih religij«, ker te »niso združljive s kitajsko kulturo«.

Kadar Peking želi podati znamenja o svojih namenih, to običajno stori z opozorilnimi streli v svojih medijih.

Prispevka v časniku Ta Kung Pao ne smemo spregledati, je za Ucanews zapisal časnikar in izvedenec za kitajske razmere Benedict Rogers: »Kadar Peking želi podati znamenja o svojih namenih, to običajno stori z opozorilnimi streli v svojih medijih.«

Nalaganje
Nazaj na vrh