Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodna vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja v Sloveniji

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 04. 2022 / 08:30
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.04.2022 / 07:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodna vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja v Sloveniji
Vajo Locked Shields od leta 2010 organizira Natov Center odličnosti za kibernetsko obrambo. Slovenija je postala članica tega centra 2020. FOTO: Bruno Toič

Mednarodna vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja v Sloveniji

V Sloveniji poteka največja mednarodna vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 22, ki jo organizira Natov Center odličnosti za kibernetsko obrambo iz Talina v Estoniji. Slovenija drugo leto zapored na vaji sodeluje v okviru obrambnega ministrstva v sodelovanju s Sekcijo za kibernetsko varnost pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Gre za največjo in najbolj kompleksno mednarodno vajo s področja kibernetske obrambe na svetu. Na vaji, ki poteka v živo, sodeluje veliko število strokovnjakov s področja kibernetske varnosti, strateškega odločanja, prava in strateških komunikacij, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Tudi strokovnjaki iz zasebnega sektorja

Slovenija tudi na letošnji vaji sodeluje v javno-zasebnem partnerstvu. »Tako iz Slovenije na vaji ne sodelujejo le predstavniki ministrstva za obrambo in Slovenske vojske, pač pa tudi domači strokovnjaki, zaposleni v zasebnem sektorju. Takšen način sodelovanja se je izkazal za uspešnega in nujnega, saj tako intenzivno sodelovanje na področju kibernetske varnosti v Sloveniji in v mednarodnem okolju ni pogosto in na takšni ravni,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Slovenija kot modra ekipa

Slovenija na vaji sodeluje kot modra ekipa, ki predstavlja ekipo za zaščito in ščitenje informacijskih sistemov, izvajanje strateških komunikacij, vse to v pravilnem pravnem okvirju. »Slovenska in tudi ostale modre ekipe bodo morale v naslednjih dnevih pokazati vse svoje znanje, kompetence, iznajdljivost in organiziranost, da zaščitijo omrežje in sisteme v njem ter preprečijo informacijsko delovanje nasprotne strani.«

Slovenska in tudi ostale modre ekipe bodo morale v naslednjih dnevih pokazati vse svoje znanje.

Sposobnost odzivanja

V sklopu vaje preverjajo tudi sposobnost odzivanja ekip na nepoznane sisteme in kibernetske dogodke, »na uporabo kibernetskih sistemov za izvajanje informacijskih operacij in sposobnost sprejemanja odločitev kljub nepopolnim informacijam.« Na ta način simulirajo scenarij, s katerim se ekipe za hitro odzivanje soočajo v resničnem svetu.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh