Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodni dan invalidov

Za vas piše:
T. M.
Objava: 02. 12. 2020 / 16:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.12.2020 / 06:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodni dan invalidov

Mednarodni dan invalidov

Mednarodni dan invalidov obeležujemo 3. decembra.

FOTO: Pexels.


Združeni narodi so oktobra 1992 razglasili 3. december za mednarodni dan invalidov. Letošnje geslo mednarodnega dneva se glasi: »Zgradimo boljšo prihodnost: invalidom vključujoč, dostopen in trajnosten svet po COVIDu-19.«

Ves svet je v letošnjem letu zaznamovala epidemija koronavirusa, zato je mednarodni dan invalidov letos usmerjen predvsem v ozaveščanje glede tega problema v povezavi z invalidnimi osebami ter s tem tudi v razvoj družbe v prihodnosti.

Invalidne osebe predstavljajo eno izmed ranljivejših skupin, ki se jih je epidemija dotaknila v največji meri. »Zato mora iti tudi Slovenija po zastavljeni poti Konvencije o pravicah invalidov in usmerjati svoje delovanje v smeri še bolj vključujoče, dostopnejše in trajnostno razvojne družbe za invalide,« je v poslanici za javnost zapisal Dane Kastelic, predsednik Sveta za invalide Republike Slovenije.

Razvoj dogodkov in spodbujanje aktivnosti

Slovenija je v preteklih letih pokazala, da v veliki meri uresničuje svoje obveznosti, h katerim se je zavezala. Sprejela je vrsto vključujočih zakonov, ki invalidom omogočajo krepitev njihovega življenja v družbi. Vendar pa je epidemija povzročila velike spremembe v celotni družbi in vsak dan znova se učimo, kako se spopadati z novo nastalimi razmerami.

Svet za invalide Republike Slovenije deluje predvsem kot posvetovalno telo, ki je skozi leta svojega delovanja invalidom nudil podporo predvsem skozi posvete in svetovanja. V prihodnje pa bo zaradi nastalih razmer to še veliko bolj potrebno, saj moramo invalidom zagotoviti še večji pomen v družbi. »Svet za invalide Republike Slovenije bo spremljal razvoj dogodkov in spodbujal aktivnosti, ki jih bo morala Slovenija invalidom zagotoviti,« zaključuje Dane Kastelic.


Preberite še:
- Romanje bolnikov, invalidov in ostarelih na Brezje

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh