Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodni seminar o vključevanju Romov v Srednji in Vzhodni Evropi

Za vas piše:
Radio Vatikan/M.Š.
Objava: 20. 06. 2012 / 08:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mednarodni seminar o vključevanju Romov v Srednji in Vzhodni Evropi

Seminar, katerega geslo je »Odpirati vrata«, skupaj prirejata Komisija Madžarske škofovske konference za pastoralo Romov in organizacija Renovabis, ena največjih katoliških dobrodelnih ustanov v Nemčiji.

V mestu Eger na Madžarskem te dni poteka prvi mednarodni seminar na temo vključevanja Romov v Srednji in Vzhodni Evropi. Seminar, katerega geslo je »Odpirati vrata«, skupaj prirejata Komisija Madžarske škofovske konference za pastoralo Romov in organizacija Renovabis, ki je ena največjih katoliških dobrodelnih ustanov v Nemčiji. Kot poroča Radio Vatikan, se srečanja udeležuje tudi p. Gabriele F. Bentoglio, podtajnik Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih. Za udeležence seminarja je pripravil predavanje, v katerem je predstavil dejavnosti katoliške Cerkve na področju pastorale Romov. Izpostavil je tako cerkveno prizadevanje za podporo v vsem, kar zadeva duhovno, zakramentalno in liturgično razsežnost, kot tudi podporo pri reševanju težjih socialnih vprašanj, kot so na primer stanovanjske težave ali pridobivanje strokovne izobrazbe. P. Bentoglio je tako najprej predstavil dejavnosti papeškega sveta in drugih cerkvenih organizmov, ki so pristojni na tem področju, nato pa tudi dejavnosti na ravni škofij, župnij, verskih inštitutov in cerkvenih gibanj. Posebej je omenil dejavnosti, ki potekajo na podlagi mednarodnega sodelovanja.

V drugem delu svojega predavanja je p. Bentoglio spregovoril o smernicah za pastoralo Romov, povzetih po nauku papeža Benedikta XVI. Spomnil je na njegov govor 11. junija lani, ko je sveti oče v avdienco sprejel okoli dva tisoč predstavnikov romske etnične skupine. Na koncu je p. Bentoglio izpostavil solidarnost in medsebojno spoštovanje, ki morata nadomestiti bojazni in predsodke: »Pot integriranja vsebuje najprej prepoznavanje dostojanstva in osrednje vloge vsakega človeškega bitja. Enaki pogoji veljajo tako za pravice kot tudi za dolžnosti. Na teh osnovah temeljijo človeške pravice in njihove meje, razumljene kot izraz takega pogleda na človeškost, ki vsaki osebi dodeli brezpogojno prednost in najgloblje pomene.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh