Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mednarodno srečanje Kolpingovih družin 2022 v Mariboru

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 23. 08. 2022 / 09:02
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2022 / 09:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mednarodno srečanje Kolpingovih družin 2022 v Mariboru
Sveto mašo je daroval nadškof msgr. Alojzcij Cvikl. FOTO: Anita Kirbiš

Mednarodno srečanje Kolpingovih družin 2022 v Mariboru

Adolf Kolping se je rodil leta 1813 v Nemčiji kot sin ovčarske družine. Izučil se je za čevljarja in nekaj let tudi čevljaril. Kasneje je postal duhovnik in vse svoje duhovniško življenje posvetil skrbi za rokodelske pomočnike, ustanavljal rokodelska društva širom po Evropi, gradil rokodelske domove, ustanovil sklad za pomoč ter organiziral usposabljanje rokodelcev ter izdajanje časopisa. Umrl je leta 1865. S svojim delom je pri ljudeh pustil neizbrisen pečat in leta 1991 postal blaženi.

Po zgledu delovanja Adolfa Kolpinga so po vsem svetu nastale Kolpingove organizacije, v Sloveniji segajo začetki že v leto 1855. Po II. svetovni vojni je dejavnost zamrla, a so se po letu 1993 ponovno pričele ustanavljati prve Kolpingove družine, katerih osnovni namen je organiziranje in izvajanje karitativnih, socialnih, humanitarnih, izobraževalnih, družabnih in drugih aktivnosti na svojem območju ter vključevanje v Kolpingove in druge organizacije na višjih nivojih.

53. Mednarodno srečanje Kolpingovih družin v Mariboru, ki je potekalo od 18. do 21.avgusta, sta organizirala Avgust Heričko, predsednik Kolpingove zveze Slovenije ter Jože Povh, njen duhovni vodja. Srečalo se je več kot 250 članov iz Avstrije, Nemčije, Švice in Slovenije, pridružila pa sta se jim je tudi predsednica avstrijske Kolpingove zveze ter predstavnik švicarske. Med udeleženci sta bila tudi pohodnika, ki sta se udeležila večino pohodov po vsej Evropi, najstarejši pohodnik jih šteje 83 let. Z zadnjo večjo skupino je prispel tudi Generalni präses oziroma deseti Kolpingov naslednik, ki je hkrati tudi predsednik Kolpinga International in rektor minoritske cerkve v Kölnu, v kateri je grobnica bl. Adolfa Kolpinga. 

S prijavo in prevzemom spominskega darila (pohodniški nahrbtnik s prospekti Maribora in Rogle ter lectovim srcem s podobo grozda), se je uradno začelo dogajanje pod geslom »V povezanosti je moč«. 

Ljudstvu je treba povedati resnico, saj je resnica vendar izvir, po katerem vse žeja! (iz knjige A. Kolpinga).

Na otvoritveni slovesnosti v mariborski Stolnici je daritev sv. maše ob somaševanju desetih duhovnikov iz Slovenije in Avstrije opravil mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojzij Cvikl. V nagovoru se je ustavil pri dostojanstvu dela in poudaril pomembnost miru v sodobnem svetu. Ob zaključku je zazvenela tudi Kolpingova himna, nato pa so udeleženci s praporščaki in v procesiji odšli skozi staro mestno jedro do Festivalne dvorane Lent na večerjo, kjer jih je nagovoril tudi predsednik KZS Heričko. Prisluhnili so tudi predavanju izr. prof. dr. Aleša Maverja na temo letošnjega pohoda za mir »V povezanosti je moč«.

Pohodniki so spoznavali Maribor in njegovo bližnjo okolico. Drugi dan srečanja so se z avtobusi odpeljali na Roglo ter odšli na veliki pohod od Rogle do Lovrenških jezer. Uživali so med krošnjami in ob spustu po toboganu. Večer je že tradicionalno namenjen spoznavanju folklore – dežele gostiteljice. Nastopili so harmonikar na frajtonarici Alen Hojnik, pa domači godci in Folklorna skupina iz Hotinje vasi, ki so izjemno navdušili.

Zaključno mašo v Frančiškanski cerkvi je daroval msgr. Huber, predsednik IKW, ki je bil prisoten ves čas srečanja, običajno je prisoten le zadnji dan, kar si štejejo kot priznanje. V zahvalo so mu poklonili pokrivalo z ročno tkanim Kolpingovim simbolom in setom vgraviranih kozarcev. Na zaključnem večera tudi zanimivost –numizmatični kotiček in spoznavanje naših zanimivih kovancev. 53.Friedenswanderung Maribor 2022 je poskrbel tudi za filateliste, izdali so priložnostno znamko, kuverto, razglednico ter spominski žig. Po večerji so obelodanili državo gostiteljico mirovnega pohoda 2023 in ji predali mirovni prapor.


Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh