Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Medžugorje: zaključek Mladifesta s pozivom k »življenju z Bogom«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 07. 2023 / 11:15
Oznake: Cerkev, Mladi, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.07.2023 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Medžugorje: zaključek Mladifesta s pozivom k »življenju z Bogom«
V Medžugorju se je zaključilo 34. srečanje mladih »Mladifest«. FOTO: FB/Medjugorje Youth Festival

Medžugorje: zaključek Mladifesta s pozivom k »življenju z Bogom«

V Medžugorju se je včeraj zgodaj zjutraj s slovesno sveto mašo zaključil 34. mednarodni festival mladih, znan kot »Mladifest«.

Duhovnik, ki oskrbuje to marijansko romarsko središče, p. Zvonimir Pavičić, je na tisoče mladih, zbranih na hribu Križevac, v nagovoru pozval, naj se odločijo za »življenje z Bogom«. Mladi udeleženci srečanja, ki so v Medžugorje tokrat priromali iz 71 držav, so v štirih dneh druženja opravili bogat program cerkvenih bogoslužij, katehez, predavanj in pričevanj, poroča avstrijski Kathpress.

Škof Petar Palić. FOTO: FB/Medjugorje Youth Festival

Mostarsko-duvanjski škof Petar Palić je minulo soboto zvečer med množičnim večernim bogoslužjem na oltarju pred cerkvijo pojasnil, da je življenje po Božjih prednostnih nalogah »odločitev ne le za dobro, ampak za najboljše«. V prizadevanju za to se kristjani lahko zavedajo, da niso sami, ampak da so med seboj duhovno povezani kot bratje in sestre. Cerkev je »velika družina, ki presega vse meje«, kar jasno dokazuje tudi festival mladih v Medžugorju. Mladi naj po vrnitvi domov delijo z drugimi vse, česar so se tam naučili.

Ena najodmevnejših predstavitev letošnjega festivala je bil nagovor selektorja hrvaške nogometne reprezentance Zlatka Dalića.

Hrvaška nogometna zvezda v spodbudo mladim

Ena najodmevnejših predstavitev letošnjega festivala je bil nagovor selektorja hrvaške nogometne reprezentance Zlatka Dalića. Vrhunski športnik je mlade spodbudil, naj v življenju iščejo svoj cilj, naj na poti do tja nikoli ne obupajo, naj kljub vsem oviram zaupajo v Boga in izpričujejo svojo vero. Vse, kar je dosegel, dolguje »Bogu in svoji družini,« je pojasnil Dalić, trener viceprvaka svetovnega prvenstva iz leta 2018, ki pravi, da je odraščal v bližini frančiškanskega samostana, vero pa mu je »zasejala« mama.

Hrvaški nogometni selektor Zlatko Dalić med pričevanjem. FOTO: FB/Medjugorje Youth Festival

Med pričevalci je bila tudi redovnica, ki je mlade opozorila na problem »sploščenosti« čustev prek družbenih omrežij in govorila o »neminljivem« veselju, ki ga podarja Bog in ga mnogi lahko doživijo v Medžugorju. Hrvaški častnik, ki je po eksploziji in dolgotrajni komi izgubil obe roki in nogi ter je slep in naglušen, je svoje življenje primerjal s svetopisemsko zgodbo o Jobu. Hrvaško-španski zakonski par je povedal, kako sta s skupno molitvijo premagala resno zakonsko krizo. Ukrajinski škof Jan Sobilo iz Zaporožja-Harkova pa je v pozdravnem sporočilu mlade pozval k darovanju rožnih vencev za Ukrajino.

Med več kot 30.000 udeleženci letošnjega 34. srečanja so bili tudi tokrat številni slovenski romarji.

Vsakoletno srečanje mladih od leta 1989

Mladifest od leta 1989 vsako leto prirejajo v prvih dneh avgusta, letos pa so ga zaradi svetovnega dneva mladih v Lizboni prihodnji teden premaknili v zadnji julijski teden. Med več kot 30.000 udeleženci letošnjega 34. srečanja so bili tudi tokrat številni slovenski romarji. Videoposnetki vseh prispevkov so na voljo tudi v slovenskem prevodu.

Kupi v trgovini

Kip Srce Marijino
Marija
48,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh