Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mehika in Sveti sedež obeležujeta 30 let ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 04. 2022 / 14:13
Oznake: Maša, Odnosi, Svet, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2022 / 14:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mehika in Sveti sedež obeležujeta 30 let ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov
Kardinal Parolin je v Mehiko prispel v soboto. FOTO: Vatican Media

Mehika in Sveti sedež obeležujeta 30 let ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov

Državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin je med obiskom v Mehiki, s katerim so obeležili 30. obletnico ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov s Svetim sedežem, ocenil, da se soočamo s težkimi časi, »ki jih povzročajo različne ideologije in lastni interesi, za katere se zdi, da želijo izpodriniti prave evangeljske vrednote.«

Vatikanski kardinal je to dejal med homilijo pri evharističnem slavju na odprtju 112. plenarne skupščine Mehiške škofovske konference.

Trpečim pomagati s solidarnostjo

Kardinal je obžaloval dejstvo, da »nešteto moških in žensk vseskozi trpi zaradi diskriminacije, korupcije in pomanjkanja pravice,« je poročal spletni portal Vatican News. To po njegovih besedah od krščanskih skupnosti zahteva, da se »zavežejo graditi enotnost in si prizadevajo za učinkovite odločitve za doseganje skupnega dobrega.« Mehiške škofe, duhovnike in redovnike je pozval, naj imajo odprte oči za rane naših bratov in sester, ki so prikrajšani za dostojanstvo, ter se sklanjajo k njim, »kot naš Učitelj, v solidarnosti.«

Ob odprtju plenarne skupščine Mehiške škofovske konference. FOTO: Vatican Media

Dialog znotraj Cerkve

Mehiški škofje se na plenarni skupščini, ki jo bodo zaključili v petek, 29. aprila, osredotočajo na sinodalno potovanje Cerkve. Tamkajšnja škofovska konferenca je v začetku tega tedna objavila izjavo, v kateri je ta teden srečanj opisala kot čas za »bližino in dialog« z laiki, člani posvečenega življenja, škofi, duhovniki, diakoni, semeniščniki in vsemi ljudmi dobre volje.

V ospredju so teme, kot so nasilje v Mehiki, vojne po svetu in pandemija covida-19, pa tudi iskanje načinov za reševanje različnih težav pri tem latinskoameriškem narodu.

Obletnica ponovne vzpostavitve diplomatskih vezi

V torek je v Mexico City potekala akademska konferenca ob 30. obletnici ponovne vzpostavitve diplomatskih odnosov med Mehiko in Svetim sedežem. Mehika in Sveti sedež sta 21. septembra 1992 podpisala sporazum, s katerim sta ponovno vzpostavila diplomatske vezi, ki temeljijo na skupnih vrednotah in skupnih ukrepih za spodbujanje spoštovanja človekovih pravic, ob upoštevanju pomena katolicizma v Mehiki ter ločitvijo med Cerkvijo in državo. Kardinal Parolin je takrat sodeloval pri postavljanju temeljev za ta zgodovinski trenutek, saj je bil med letoma 1989 in 1991 del apostolske delegacije v Mehiki.

 Škofovsko posvečenje nuncija Javierja Herrere Corone. FOTO: Vatican Media

Škofovsko posvečenje novega nuncija

Kardinal Parolin je v Mehiko prispel v soboto. Med drugim je obiskal škofijo Autlan v zvezni državi Jalisco, kjer je predsedoval maši in škofovskemu posvečenju Javierja Herrere Corone, ki ga je papež Frančišek imenoval za novega apostolskega nuncija v Gabonu in Republiki Kongo.

Nalaganje
Nazaj na vrh