Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mehika: vendarle božič ob jaslicah?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 30. 11. 2022 / 10:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.11.2022 / 11:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mehika: vendarle božič ob jaslicah?
»Za takšen dogmatizem ter kršenje splošno razširjenih izročil in običajev ni nikakršne pravne podlage.« FOTO: Pixabay

Mehika: vendarle božič ob jaslicah?

Mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je v teh dneh posredoval v sodnem sporu o vprašanju, ali je v javnih stavbah dovoljeno postaviti jaslice.

Med eno svojih vsakodnevnih tiskovnih konferenc je sicer levičarski politik izrazil odločno nasprotovanje takšni prepovedi, poroča avstrijski Kathpress. Dejal je, da za takšen »dogmatizem« ter kršenje splošno razširjenih izročil in običajev ni nikakršne pravne podlage. Prepoved postavljanja jaslic bi kršila tudi svobodo veroizpovedi in prepričanja.

Ne glede na to, kakšno mnenje imamo o Jezusu – ali je zgolj človek ali prerok ali Bog: zavzemal se je za pravičnost.

Ne glede na to, kakšno mnenje imamo o Jezusu – »ali je zgolj človek ali prerok ali Bog«: zavzemal se je za pravičnost, čeprav so ga takratni oblastniki preganjali, vohunili za njim, mu očitali kršenje javnega reda in miru in ga celo križali, meni Lopez Obrador. Kot je še dejal, se mu ne zdi verjetno, da bo prvi senat vrhovnega sodišča potrdil odločitev vrhovnega sodnika Juana Luisa Gonzáleza Alcántare Carrancája o prepovedi postavljanja jaslic v vladnih stavbah. Odločitev je bila na obravnavi 9. novembra letos začasno odložena.

V ozadju izjave mehiškega predsednika ni zgolj sodni spor, temveč tudi napetosti med Cerkvijo in državo, potem ko je volilna reforma, ki jo je spodbujal Lopez Obrador, povzročila obsežne proteste po vsej državi, z udeležbo več milijonov ljudi. Katoliški škofje so prav tako posvarili pred načrtovano razpustitvijo Nacionalnega volilnega inštituta INE, saj menijo, da bi takšna poteza ogrozila stabilnost države in njeno sposobnost upravljanja.

V ozadju izjave mehiškega predsednika ni zgolj sodni spor, temveč tudi napetosti med Cerkvijo in državo.

Kot odziv na obsežne proteste proti reformam, ki jih je želel predsednik, so minulo nedeljo v mehiški prestolnici Ciudad de Mexico priredili veliko zborovanje ob četrti obletnici Lopez Obradorjeve umestitve. Člani opozicije in njegov predhodnik Felipe Calderon so predsednika obtožili, da je s strani davkoplačevalcev financiranimi spodbudami, kot sta prehrana in prevoz za udeležence iz drugih držav, pridobil množično podporo in tako ustvaril izkrivljeno sliko razmer v državi.

Nalaganje
Nazaj na vrh