Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Menjave poslanskih stolčkov

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 12. 2021 / 12:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2021 / 12:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Menjave poslanskih stolčkov
V primerjavi z začetkom mandata je danes daleč najbolj zdesetkana poslanska skupina SMC. FOTO: Tatjana Splichal

Menjave poslanskih stolčkov

Bolj ko se bližajo aprilske parlamentarne volitve, bolj intenzivno si zlasti poslanci tistih strank, ki jim javno mnenje ne kaže vnovičnega preboja v državni zbor, rešujejo kožo in skačejo drugam.

Tako se je v torek koalicijska poslanska skupina stranke SMC, ki je po volitvah štela 10 članov, zmanjšala še za en sedež in ima zdaj le še štiri poslanke in poslance. Mateja Udovč se je namreč preselila v Našo deželo, novonastalo stranko nekdanje kmetijske ministrice in predsednice DeSUS mag. Aleksandre Pivec.

O zadovoljstvu in uživanju

»Bila sem poslana od ljudi in sem zanje tudi delala. To zgodbo smo s SMC korektno pripeljali do točke, ko sem ocenila, da je po odličnem sodelovanju smiselno oditi na svojo pot. Odločitev je prišla skoraj iznenada; sem poslanka, ki moram biti zadovoljna s svojim delom in uživati, sicer ni prave energije in ne morem priti do cilja, ki ga ljudje od mene pričakujejo,« je prestop komentirala Udovčeva.


Rajić odhaja v SAB

Mateja Udovč bo do konca mandata nadaljevala kot samostojna poslanka. Njen nekdanji strankarski kolega mag. Branislav Rajić, ki je bil do danes član poslanske skupine nepovezanih poslancev, pa bo na parlamentarne volitve odšel na seznamu stranke SAB, ki se ji je pridružil tudi v poslanskih klopeh. Stranka bo imela torej odslej šest poslank in poslancev.

Kako je zdaj razdeljen državni zbor?

Po zadnjih dveh spremembah ima tako poslanska skupina SDS v državnem zboru 26 članov, LMŠ 14, SD 12, Levica 8, NSi 7, SAB 6, SMC in DeSUS po 4, SNS in skupina nepovezanih poslancev po 3, dva sta predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti, ena pa je samostojna poslanka. Formalno ima zdaj koalicija 37 poslancev.

Državni zbor danes po poslanskih skupinah: SDS 26 članov, LMŠ 14, SD 12, Levica 8, NSi 7, SAB 6, SMC in DeSUS po 4, SNS in skupina nepovezanih poslancev po 3, narodne skupnosti 2, ena pa je samostojna poslanka.

Poslanski prestopi v tem mandatu

Seznam poslanskih prestopov v tem mandatu je odprl tedaj še poslanec (zdaj je evropski poslanec) dr. Milan Brglez, ki se je iz poslanske skupine SMC preselil v poslansko skupino SD, kamor je marca lani pot vodila tudi dotedanjega poslanca Levice dr. Franca Trčka. Že prej, tik pred predlanskim božičem, je Lidija Ivanuša poslansko skupino SNS zamenjala za SDS.

Osip v SMC

Nato se je začel osip v stranki SMC: Jani Möderndorfer je prestopil v poslansko skupino LMŠ, Gregor Židan v SD, konec letošnjega marca pa so se med nepovezane poslance preselili predsednik državnega zbora Igor Zorčič, dotedanja vodja poslanske skupine Janja Sluga in mag. Branislav Rajić, ravno tako pa tudi dotedanji poslanec DeSUS Jurij Lep.

Nalaganje
Nazaj na vrh