Zapri
Iskanje

Prvi zakonski par v poslanskih klopeh

Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 11. 2021 / 11:50
Oznake: Parlament, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.11.2021 / 12:06
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Prvi zakonski par v poslanskih klopeh

Prvi zakonski par v poslanskih klopeh
Namesto Ljuba Žnidarja bo v poslanskih klopeh odslej sedela Karmen Kozmus Ferjan. FOTO: Tatjana Splichal
Manj kot pol leta pred napovedanimi rednimi parlamentarnimi volitvami je v poslanskih klopeh državnega zbora prišlo do spremembe.

»Spodaj podpisani Ljubo Žnidar, rojen 22. 12. 1960, vas obveščam, da v skladu z 202. členom Poslovnika državnega zbora odstopam s funkcije poslanca v državnem zboru,« je dosedanji poslanec SDS Ljubo Žnidar včeraj o svojem odstopu pisno obvestil predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča.

Nadomestni poslanec

Žnidar je v državni zbor prišel 2. aprila lani kot nadomestni poslanec, ko je nadomestil dotedanjo poslanko SDS Jelko Godec, ki je bila takrat imenovana za državno sekretarko v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše. Žnidar je bil v tem mandatu podpredsednik mandatno-volilne komisije in član odborov za finance, za zunanjo politiko in za infrastrukturo, okolje in prostor, bil je tudi član skupine prijateljstva z Republiko Albanijo.

Vrača se v gospodarstvo

Na predčasnih državnozborskih volitvah je v svojem volilnem okraju Žalec I prejel daleč največje število glasov (3029), s čimer je prepričal 30,28 % volivk in volivcev. V stranski SDS so za STA pojasnili, da je Žnidarjeva odločitev za odstop osebne narave in da se vrača v gospodarstvo, v gradbeno stroko. Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je dodal, da se je 60-letni poslanec za odstop odločil sam in na državnozborskih volitvah prihodnje leto ne bo več med kandidati.

Nova poslanka Karmen Kozmus Ferjan s predsednikom stranke SDS Janezom Janšo. FOTO: SDS

Poslanec in državni sekretar

Tudi Ljubo Žnidar je kategorično zanikal, da bi bila povod za njegov odstop nesoglasja znotraj stranke. Žnidar je bil sicer za poslanca prvič izvoljen na predčasnih volitvah leta 2011, nato pa je bil pol leta – od oktobra 2012 do marca 2013 – državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor pod ministrom Zvonkom Černačem. V mandatu 2014 – 2018 je bil ponovno državnozborski poslanec, nato pa je bil vodja projekta na DRI.

Odslej 26 poslank

V poslanskih klopeh bo Ljuba Žnidarja nadomestila Karmen Kozmus Ferjan, ki je na parlamentarnih volitvah leta 2018 v volilnem okraju Celje I prejela prepričljivo največ glasov med vsemi kandidati – 4349 oziroma 28,91 %. Poročena je z najmlajšim poslancem trenutnega mandata državnega zbora, 28-letnim Juretom Ferjanom (SDS), torej bosta predstavljala prvi zakonski par doslej v poslanskih klopeh. Hkrati bo število poslank v državnem zboru povečala na 26.

Mestna svetnica in svetovalka ministra Širclja

Karmen Kozmus Ferjan se je rodila leta 1985 v Celju. Študirala je na Filozofski in Teološki fakulteti v Mariboru in kot pripravnica poučevala zgodovino na Škofijski gimnaziji Antona Martina Slomška v Mariboru. Leta 2014 je postala lokalna asistentka pri nedavno umrli evropski poslanki na listi SDS Patriciji Šulin. Od leta 2014 je mestna svetnica v Celju, hkrati pa je tudi ena od svetovalk za odnose z javnostmi pri ministru za finance mag. Andreju Širclju.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh