Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Meškova pot

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 09. 01. 2014 / 10:18
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Meškova pot



Pred pol stoletja (11. januarja 1964) je umrl duhovnik in književnik Franc Ksaver Meško. Čeprav je bil otrok Slovenskih goric, je večino duhovniške dobe preživel na Koroškem, kjer je za njim ostalo veliko sledi. Ob župnijski cerkvi v Slovenj Gradcu stoji njegov kip, v Koroškem pokrajinskem muzeju so lani odprli spominsko sobo, na Selah je njegov grob, od tamkajšnje župnijske cerkve sv. Roka pa si lahko privoščimo dolg sprehod po Meškovi poti do podružnične cerkve sv. Neže in nazaj.

Meško se je rodil leta 1874 v Ključarovcih nad Ormožem. Nižjo gimnazijo je obiskoval na Ptuju, višjo v Celju, na duhovniški poklic pa se je pripravljal v mariborskem in celovškem bogoslovju. Po mašniškem posvečenju je služboval v več krajih na Koroškem. Najdlje – od leta 1921 do smrti – je bil župnik na Selah pri Slovenj Gradcu. Med drugo svetovno vojno so ga Nemci pregnali na Hrvaško, od koder se je čez Bosno in Srbijo prebil do Stične. Na tej poti se je srečal z drinskimi mučenkami, ki jim je v nevarnosti podelil odvezo. Napisal je novele Hrast, Ob tihih večerih, Mir božji in Naše življenje, romana Kam plovemo? in Na Poljani, več pesmi in dram. Njegova dela so precej prevajali.

»Meško je bil skrben pastir svojim Selancem. Če je bilo treba, se je v hudi poletni vročini podal na dolgo pot od sv. Roka do sv. Neže, da bi izprosil dežja za žejna polja in travnike! Čestokrat so se mu na tej poti pridružili krajani. Starejši domačini pravijo, da se je to tako obneslo, da so bili včasih Meško in verniki mokri od dežja, še preden so prišli do sv. Neže,« piše na zloženki, ki je na voljo v TIC Slovenj Gradec in v gostiščih ob Meškovi poti. Čeprav je te dni vreme tako kislo, da bi potrebovali kvečjemu molitev za sonce, pojdimo ob obletnici tudi mi po Meškovih stopinjah.

Od župnijske cerkve sv. Roka na Selah, pod katero je pokopališče z Meškovim grobom, krenemo po asfaltni cesti navkreber. Na levi je župnišče, v katerem je živel Meško, na desni se vrstijo stare kapelice. Planinska­ pot proti Poštarskemu domu zavije na prvem razpotju v levo, mi pa enako storimo na naslednjem križišču. Še vedno hodimo po cesti, h kateri se stiskajo hiše. Na koncu asfalta pa tudi mi pobegnemo navzdol med travnike in njive.

Na nebu se vztrajno svetlika, a soncu se ne posreči predreti megle in drevje znova ovije gosta siva koprena. Kolovoz zavije k lovski preži in takoj zatem navzdol v gozd. Ko se drevje znova razmakne, se spustimo do prve kmetije in nato po desni strani travnika v dolino do ceste Slovenj Gradec–Kotlje.

Ob cesti gremo v desno do prvega križišča. Tam poiščemo na levi gozdno pot, ki se vzpne na travnato sleme. Pri novejši hiši prestopimo na makadamsko cesto, gremo po njej navkreber do razpotja pri Vrhnjakovi domačiji, od tam pa mimo Priterške lipe na Koplenov vrh (742 m), ki je najvišja točka Meškove poti. Z vrha se po strmi poti spustimo do gostilne Neža, pod katero stoji cerkev sv. Neže iz 16. stoletja.

Od gostilne, v kateri je vpisna knjiga Meškove poti, krenemo po makadamski cesti v levo (gledano od gostilne navzgor). Označena pot gre sicer navkreber v gozd, vendar se lahko temu ovinku izognemo, saj se pozneje združi s cesto. Na tej ostanemo vse do domačije Zabev, od katere se mimo domačije Erdel spustimo v dolino. Pred gostilno Ott prečkamo cesto Slovenj Gradec–Kotlje, gremo čez potok in mimo električnega droga rahlo levo v gozd. Skozenj se vzpnemo do Pežlove domačije, od koder se po cesti vrnemo k cerkvi sv. Roka.

Meškova pot ni najbolje označena, vendar ji boste z malo iznajdljivosti in zloženko v roki ver­jetno kos. Če neradi hodite sami, se lahko v soboto, 18. januarja, udeležite nočnega pohoda po njej. Če vas tudi to ne mika, pa boste morda te dni segli vsaj po kakšni Meškovi knjigi.




OSNOVNI PODATKI

Izhodišče: Sele.
Dostop: Iz Slovenj Gradca se peljemo proti Kotljam in Ravnam na Koroškem. Ko čez štiri kilometre prispemo do križišča, ob katerem je podružnična osnovna šola, zavijemo v levo in nadaljujemo vožnjo do cerkve sv. Roka.
Dolžina poti: Krožna Meškova pot je dolga 14 kilometrov.
Čas hoje: 5 ur.

Kratek opis poti: Od cerkve sv. Roka na Selah krenemo na sever do podružnične cerkve sv. Neže, od koder se po drugi poti vrnemo do izhodišča. Hodimo po cestah, kolovozih in stezah mimo samotnih domačij ter po gozdu. Pot je označena z lesenimi kažipoti in črkami M, vendar so oznake ponekod pomanjkljive.

Zemljevid: Pohorje, 1 : 50.000.




NEDELJSKA MAŠA

V župnijski cerkvi sv. Elizabete Ogrske v Slovenj Gradcu je maša vsako nedeljo ob 7.30, ob 10. uri in ob 18.30, v župnijski cerkvi sv. Roka na Selah pa ob 11. uri.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh