Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mihael Napotnik: Mož globoke vere

Za vas piše:
Sebastijan Valentan
Objava: 29. 03. 2022 / 11:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2022 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mihael Napotnik: Mož globoke vere
Razstavo je odprl mariborski nadškof Alojzij Cvikl. FOTO: Sebastijan Valentan

Mihael Napotnik: Mož globoke vere

Odprtje razstave o življenju in delu mariborsko-lavantinskega knezoškofa dr. Mihaela Napotnika

Razstavo, ki jo je ob 100. obletnici Napotnikove smrti pripravila mag. Lilijana Urlep, je v avli Slomškove dvorane v Mariboru sinoči odprl mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl. Sledil je strokovni posvet in sveta maša v mariborski stolnici. Dogodek so organizirali Nadškofija Maribor (Nadškofijski arhiv Maribor), Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani – enota Maribor in nadžupnija Slovenske Konjice.

Eden najbolj dejavnih lavantinskih škofov

Prodekan Teološke fakultete UL – enota Maribor dr. Stanislav Slatinek je dejal, da se je Napotnik v zgodovino zapisal kot eden najbolj dejavnih lavantinskih (mariborskih) škofov. V času škofovanja se je aktivno udejstvoval na pastoralnem, literarnem in ustvarjalnem področju ter pri skrbi za cerkveno umestnost.

Avtorica razstave je spomnila, da je Napotnik veliko pozornosti posvečal skrbi za cerkveno umetnost. V njegovem času je bilo na novo zgrajenih 15 cerkvenih objektov. Skrb za cerkveno umetnost je pospeševal z ustanovitvijo škofijskega muzeja, izobraževanjem duhovnikov in vernikov, izdajanjem raznih knjižic in na pastoralnih konferencah. V njegovem času sta začeli izhajati znanstveni reviji Voditelj v bogoslovnih vedah in Časopis za zgodovino in narodopisje, k temu ga je spodbudila predvsem skrb za izobraževanje duhovnikov. Ne smemo pozabiti, da je bil tudi mož globoke osebne vere. Zelo sodobno zveni tudi njegova misel o vlogi Cerkve v času političnih in vojaških nemirov in trenj. Cerkev mora vedno delovati za složnost in mir: »Cerkev govori vedno isti jezik, in sicer jezik miru v nemiru, jezik složnosti v nesložnosti, jezik ljubezni v odporu in sovraštvu.«

V drugem delu večera so sledila tri predavanja. Dr. Aleš Maver je spregovoril o verskih in družbenih razmerah v lavantinski škofiji v času Napotnikovega škofovanja, dr. Sebastijan Valentan je predstavil Napotnikovo skrb za šolo, ki vzgaja in izobražuje, dr. Franci Lazarini pa je osrednjo misel posvetil cerkveni arhitekturi v lavantinski škofiji v Napotnikovem času. 

Navzoči tudi Napotnikovi sorodniki

Tretji del pa je bila sveta maša v mariborski stolnici, ki jo je ob somaševanju duhovnikov vodil mariborski nadškof Cvikl. Pri maši je prepeval cerkveni pevski zbor iz nadžupnije Slovenske Konjice, od koder je bil doma knezoškof dr. Mihael Napotnik, navzoči pa so bili tudi Napotnikovi sorodniki.

Organizatorji so izdali knjižico z naslovom: Mihael Napotnik, lavantinski knezoškof, ki je zapustil mnogo sledi.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh