Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnija Sevnica - na temeljih bogate tradicije

Objava: 18. 03. 2019 / 14:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnija Sevnica - na temeljih bogate tradicije

Župnija Sevnica - na temeljih bogate tradicije

Z njo sta povezana škofa Mihael Napotnik in Peter Štumpf (salezijanec), ki sta bila sevniška kaplana.

Foto: Jože Potrpin

Razglednico Sevnice, na stari in novi del razloženo na levem bregu reke Save ob cesti Radeče–Krško ter železniški progi Zidani Most–Dobova (z odcepom za Trebnje), prepoznavno rišejo srednjeveški grad (s parkom) in Lutrova klet na grajski vzpetini, spodnja graščina kot najstarejša stavba (v njej so upravni prostori občine Sevnica) in župnijska cerkev sv. Nikolaja, arhitekturna dominanta v starem mestnem jedru. Mesto velja za pomembno industrijsko, obrtniško in trgovsko središče s širokimi zaledjem.

Za enega največjih zgodovinskih dogodkov štejejo sevniški tabor leta 1869, od katerega letos mineva 150 let.

Znane osebnosti


Župnijska cerkev sv. Nikolaja, foto: Ivo Žajdela

Med pomembnimi osebnostmi, ki so povezane z župnijo, sta nekdanji lavantinski škof dr. Mihael Napotnik in sedanji murskosoboški škof dr. Peter Štumpf (salezijanec), ki sta bila tu kaplana. Ime kraja pa v zadnjem času v svet ponaša v Sevnici rojena prva dama ZDA, Melania Trump, rojena Knavs. Papež Frančišek je med njenim obiskom v Vatikanu blagoslovil njen rožni venec. Leta 1970 je bila krščena na Raki. Upokojeni kardinal dr. Franc Rode, ki se je pogovarjal z njo, je povedal: »Torej prva dama Amerike moli rožni venec. Se vidi, da je najlepše, kar je odnesla iz Slovenije, ohranila tudi v Ameriki.«


Poletni oratorij, foto: Jože Brečko


Salezijanci

Sevnici in širši okolici na izobraževalnem, vzgojnem, kulturnem in verskem področju dajejo viden pečat že več kot sto let salezijanci. Eden prvih zavodov za mladino po njihovem prihodu v Slovenijo leta 1901 je bil namreč tudi na Radni pri Sevnici (od leta 1907 do 1941). Poleg tega so veliko pomagali župnikom v Boštanju, od leta 1947 do leta 1996 so namreč upravljali to župnijo, in v Sevnici, ki jo od leta 1966 tudi vodijo.

Več o župniji Sevnica si preberite v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh