Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Miklavžev pozdrav v Murski Soboti

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 04. 12. 2020 / 11:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2020 / 10:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Miklavžev pozdrav v Murski Soboti

Miklavžev pozdrav v Murski Soboti

V krožišču pri murskosoboški stolnici postavili kip zavetnika mesta sv. Nikolaja.

Škof Peter Štumpf s sodelavci ob kipu. FOTO: Karlo Smodiš



Po treh letih prizadevanj murskosoboških katoličanov so dan pred godom sv. Miklavža v krožišču, ki omogoča dostop do murskosoboške stolnice, postavili kip sv. Nikolaja. Mesto Murska Sobota je skupaj s stolnico že stoletja posvečena sv. Nikolaju, tudi v samem grbu mestne občine so tri zlate krogle iz legende o zavetniku mesta, s svetnikom pa je povezan tudi tradicionalni sejem – Miklošovo senje, ki je običajno 6. decembra.

V znamenje stoletnice priključitve Prekmurja matični domovini

Pobudo za postavitev kipa je pred tremi leti dal murskosoboški škof Peter Štumpf in je del obeležitve stoletnice priključitve Prekmurja z matičnim narodom, ki so jo v Murski Soboti zaznamovali tudi s postavitvijo spomenikov prekmurskih narodnih buditeljev (Franca Ivanocyja, Jožefa Klekla starejšega, Matije Slaviča, Ivana Jeriča in Franca Kovačiča), ki ga je financirala država.


Kip sv. Nikolaja v krožišču pred murskosoboško stolnico. FOTO: Karlo Smodiš

Tri jabolka simbol semaforja

Dobre štiri metre visok kip sv. Miklavža, ki so mu nekateri v javnosti tudi nasprotovali, sta financirali murskosoboška škofija in župnija. Zasnoval ga je akademski kipar Marjan Drev, v bron pa ulil madžarski livar János Meszlényi v Budimpešti.

Ob postavitvi je škof Štumpf dejal, da je spomenik »verski simbol, hkrati pa tudi simbol splošne dolžnosti, da smo si med seboj dobri. Sedaj so krožišča prevzela vlogo semaforja. Vendar pa nam sv. Nikolaj ponuja tri jabolka, ki imajo lahko vlogo tudi semaforja. Prvo jabolko: rdeča – ustavi se pred zlom. Drug jabolko: rumena – premisli, kako boš ravnal. Tretje jabolko: zelena – nadaljuj v pravičnosti, v miru in dobroti.«

Dodal je še, da v teh časih velikih preizkušenj, mogoče celo najtežjih po 2. svetovni vojni, potrebujemo vidne simbole upanja. »Za katoličane so to tudi svetniki, ki so pred nami hodili po podobni poti in so jo dobro prehodili. V veri so zmogli najti smisel in pomen življenja tudi v časih preizkušenj. Še več, v tem so celo dojeli izziv za svoje poslanstvo dobrote ter služenja Bogu in ljudem.«


Sv. Nikolaj nam ponuja tri jabolka, ki imajo lahko vlogo tudi semaforja. FOTO: Karlo Smodiš


Pogled usmerjen proti stolnici

Podoba sv. Miklavža v starodavni opravi je po Štumpfovih besedah klicar vsem moškim, naj bodo srčni, pogumni, pošteni, zvesti, resnicoljubni in kleni v svoji dobroti. Ženskam pa obuja lik moškega, ki ve, kdo je in kaj hoče, se zaveda odgovornosti, da daje varnost ženi, otrokom, svojemu domu.

»Ker pa je Nikolaj tudi škof in ne samo moški, svoj pogled usmerja proti stolnici, kjer je kraj prebivališča Boga med ljudmi in sedež krajevnega škofa, od koder vodi soboško škofijo. V smeri Nikolajevega pogleda je namreč kraj reševanja naših težavnosti, negotovosti in upanja na Božjo naklonjenost in pomoč. Zato se v tej smeri steguje tudi njegova desnica z zlatimi jabolki, ki prišlekom nakazuje Božjo pozornost in gostoljubje v Soboti.«

Ob postavitvi je bila za Miklavževo nedeljo 6. decembra predvidena slovesna blagoslovitev kipa, vendar so jo morali zaradi ukrepov za preprečevanja širjenja epidemije prestaviti na ugodnejše čase.

---
PREBERITE TUDI:
- Komentar: Miklavž pred mestom
- Sv. Miklavž prihaja ...
- Komentar: Miklavževo darilo

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh