Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milijarda priložnosti za evangelizacijo

Za vas piše:
K. C.
Objava: 06. 07. 2015 / 10:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Milijarda priložnosti za evangelizacijo

Papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih izdal sporočilo za svetovni dan turizma, ki bo 27. septembra 2015.

Turistična podjetja morajo popotniku ponuditi poti, na katerih lahko doživi tisto, kar išče. Foto: Tatjana Splichal

Turizem je pomembna gospodarska panoga za vsako državo, saj odpira priložnosti za njihov družbeni in gospodarski razvoj. Hkrati pa Cerkev v njem vidi priložnosti za evangelizacijo. Zato je Papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih izdal sporočilo za svetovni dan turizma, ki bo 27. septembra 2015. Letošnji slogan je Milijarda turistov, milijarda priložnosti.

V sporočilu je navedeno, da se je turist v zadnjih letih bolj spremenil v popotnika, saj nenehno išče stik z drugačnim. Ob tem si želi, da bi odkril skriti del sebe in se spremenil. Tako postane državljan sveta. Hoče ne le videti, temveč doživeti, pripadati in soglašati. Turistična podjetja se morajo temu prilagoditi in popotniku ponuditi poti, na katerih lahko doživi tisto, kar išče, vendar tako, da spoštujejo ljudi in okolje. Glavni cilj ne sme biti le dobiček.

Papeški svet je države pozval k odgovornosti, da zagotovijo spoštovanje zakonov in dostojanstvo ljudem, skupnosti in okolju. S pravimi strategijami bi lahko oblasti izkoristile turizem v dobro krajevnih skupnosti in popotnikov. »To je edinstvena priložnost za medsebojno spoznavanje in skupno rast. Gre za milijardo priložnosti za napredek, predvsem v državah, ki so še vedno v razvoju. Milijarda turistov, če se jih dobro sprejme, namreč lahko postane pomemben vir blagostanja in trajnostnega razvoja za ves planet.«

K temu pa mora pristopiti tudi Cerkev. Biti mora blizu popotnikom in jim omogočiti odgovore za njihovo iskanje in jim tako omogočila pristno srečanje z Bogom. Pastorala turizma pa predvideva tudi, kako romanja oblikovati tako, da bodo zares kraj za doživetje Boga. Cerkev si prizadeva, da bi milijarda priložnosti ne postala milijarda nevarnosti in se zavzema za varovanje osebnega dostojanstva, delavskih pravic, kulturne identitete, spoštovanje okolja itd.

Brez okolja pa si turizma skoraj ne moremo predstavljati. V sporočilu se je papeški svet navezal na papeževo okrožnico Laudato si', v kateri je sveti oče zapisal, da je vse materialno vesolje jezik Božje ljubezni in njegove brezmejne naklonjenosti do nas. Božje stvarstvo bi zato morali spoštovati in ohranjati.

Ob koncu sporočila je zapisano še, da je turizem priložnost tudi za gradnjo miru, saj srečevanje, izmenjajva in delitev prinašajo ubranost in slogo. Tako je milijarda priložnosti tudi za izboljšati svet, da bi postal takšen, kot si ga je Bog želel: poln miru, lepote in polnosti.

Vir: Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh