Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mineva 35 let od izvolitve Janeza Pavla II.

Objava: 17. 10. 2013 / 06:04
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mineva 35 let od izvolitve Janeza Pavla II.

Mineva 35 let od izvolitve Janeza Pavla II.

Janez Pavel II. je postal prvi neitalijanski papež po 455 letih in obenem prvi papež slovanskega rodu.

Danes mineva 35 let od izvolitve Karola Woytile za papeža. Kot poroča Radio Vatikan, je Janez Pavel II. postal prvi neitalijanski papež po 455 letih in obenem prvi papež slovanskega rodu. Ob tej priložnosti se novinar Luigi Geninazzi v vatikanskem časopisu »L'Osservatore Romano« spominja treh dni, ki jih je z njim pred 30 leti preživel v letni rezidenci v Castel Gandolfu, kjer je takrat potekal simpozij znanstvenikov in kulturnikov z namenom odprtega soočenja med katoliško Cerkvijo in sodobnim svetom.

V zasebni kapeli palače sta ga najprej presenetili freski, ki prikazujeta dva temeljna dogodka poljske zgodovine: odpor v svetišču čenstohovske Črne Marije proti švedski vojski leta 1665 in zmago proti Rdeči armadi leta 1920, imenovano tudi 'čudež ob Visli'. Freski je dal naslikati papež Pij XI., ki je bil nuncij v Varšavi. Ob začetku pontifikata papeža Janeza Pavla II. sta bili zanj nepričakovano darilo, saj je bil začetek njegovega življenja zaznamovan s 'čudežem ob Visli'. Kot je sam rekel, se je rodil v mesecu maju leta 1920, ko so boljševiki obkolili Varšavo. Zato se je že od rojstva čutil dolžnega tistim, ki so se borili za svobodo in nepričakovano zmagali.

Geninazzi se spominja, prispevek iz vatikanskega časnika povzemajo pri Radiu Vatikan, da je bil prvi slovanski papež tudi prvi papež iz ene od komunističnih držav, kar se je izkazalo kot velika Božja previdnost tako za Cerkev kot za ves svet. Danes to priznavajo vsi, velja pa spomniti, kakšna je bila podoba vzhodne Evrope in Cerkve v času, ko je poljski papež pričel s svojim bliskovitim vstopom v zgodovino. To je bilo pozabljeno ozemlje na obrobju Evrope, Cerkev je bila konzervativna, predkoncilska, tako rekoč v katakombah imperija ateizma in zatiranja.

Le nekaj dni po izvolitvi je papeža ob obisku v Assisiju pozdravil navdušen in preprost vzklik: »Živela molčeča Cerkev!«, sveti oče pa je nanj odgovoril: »Molčeče Cerkve ni več, zdaj govori po papeževih besedah.« To, kar se je včasih zdelo zaledje, je postalo nova meja Cerkve, je dodal Geninazzi.

Kot pravi, je bila to resnično velika revolucija, ki je pripravljala tisto leta 1989. Prva razpoka v zidu komunizma je nastala že deset let pred tem, 2. junija 1979, na Trgu zmage v Varšavi, ko je mož, oblečen v belo, spregovoril pred veliko množico: »Izključiti Kristusa iz zgodovine človeka je dejanje proti človeku.«

Šlo je za t.i. 'rokavico izziva', ki jo je papež s Poljske, ki se je v svojo domovino vrnil med ganjenimi aplavzi ljudi in nezaupljivimi pogledi uradnikov tedanjega režima, zalučal rdečemu totalitarizmu.



Vir: Radio Vatikan

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh