Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Hojs: zaščita zunanje meje EU je naša skupna odgovornost

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 21. 01. 2022 / 18:32
Oznake: Družba, Politika, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2022 / 18:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Hojs: zaščita zunanje meje EU je naša skupna odgovornost
Notranji minister Aleš Hojs se je udeležil dvodnevne konference o migracijah v Vilniusu. FOTO: Bor Slana/STA

Minister Hojs: zaščita zunanje meje EU je naša skupna odgovornost

Notranji minister Aleš Hojs je na dvodnevni konferenci o migracijah v Vilniusu poudaril, da je »zaščita zunanje meje Evropske unije naša skupna odgovornost«.

Udeleženci so obravnavali problematiko instrumentalizacije migrantov v politične namene in razpravljali o skupnih ukrepih za okrepljen nadzor na zunanjih mejah unije zaradi povečanih migracijskih tokov, poroča STA. Po Hojsovih besedah je treba za večjo zaščito meje uporabiti sodobne nadzorne sisteme in fizične ovire, kjer je to potrebno, saj so se te izkazale kot konkreten ukrep v preteklosti, so sporočili z notranjega ministrstva.

Po Hojsovih besedah je treba za večjo zaščito meje uporabiti sodobne nadzorne sisteme in fizične ovire, kjer je to potrebno.

Novi predlog Evropske komisije o schengenskem mejnem zakoniku kljub pozivu več držav članic tega ukrepa ne predvideva kot ene od možnosti za nadzor meje. Minister Hojs je izrazil začudenje nad tem dejstvom in komisijo pozval, naj znova premisli o svojem stališču glede možnosti financiranja tovrstne tehnične infrastrukture iz skladov Evropske unije, saj je treba za dosego želenega učinka »napredovati tudi pri drugih elementih celovitega upravljanja z migracijami«.

Minister je poudaril tudi pomen zunanje razsežnosti migracij in učinkovitejše politike vračanja, saj sistem vračanja na ravni Evropske unije ni dovolj učinkovit. Kot je zatrdil, moramo tudi tu doseči vidnejši napredek, »za kar je treba med drugim okrepiti vlogo agencije Frontex in čim prej imenovati koordinatorja za vračanje«.

Udeleženci konference so se v skupni izjavi zavzeli za utrditev skupnega pristopa pri upravljanju meja.

Ob koncu konference so udeleženci potrdili skupno izjavo, v kateri so se zavzeli za utrditev skupnega pristopa pri upravljanju meja, določili orodja in ukrepe za učinkovitejši nadzor ter skupni odziv na morebitne prihodnje izzive, da bi zagotovili čim višjo stopnjo varnosti, ohranili celovitost schengenskega prostora in se učinkovito soočali z migracijskimi pritiski in hibridnimi grožnjami, so po navedbah STA še sporočili z notranjega ministrstva.

Konferenco o migracijah so organizirali notranji ministri Avstrije, Grčije, Litve in Poljske, udeležila pa se je je tudi evropska komisarka Ylva Johansson. Udeleženci so si v okviru dogodka ogledali še center za nadzor meje in se z ogledom zunanje meje Evropske unije seznanili z razmerami na terenu.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh