Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Poklukar napovedal nove dneve cepljenja

Za vas piše:
T. M.
Objava: 10. 01. 2022 / 14:42
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.01.2022 / 14:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Poklukar napovedal nove dneve cepljenja
Minister Janez Poklukar. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Minister Poklukar napovedal nove dneve cepljenja

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes, 10. januarja, ob širjenju nove koronavirusne različice omikron in strmem naraščanju okužb napovedal nove dneve cepljenja.

Dnevi cepljenja bodo potekali med četrtkom, 13. januarja, in soboto, 15. januarja, v zdravstvenih domovih in covidnih bolnišnicah. V treh dneh bodo vsi cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje pa ne bo potrebno.

Cilj akcije je precepiti čim več ljudi s prvim, drugim ali tretjim odmerkom. »Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020,« je dejal Poklukar.

Precepljenost je prenizka 

Minister je poudaril, da v peti val vstopamo s »prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom«. Nove cepilne dneve organizatorji vpeljujejo, ker ne vedo, kaj bo družbi in zdravstvenemu sistemu prinesla nova koronavirusna različica omikron. Po njegovih besedah je v zadnjih dveh tednih različica omikron namreč že izpodrinila delto. 

Cepljenje je smiselno tudi za prebolevnike 

Janez Poklukar je danes izpostavil še, da je cepljenje smiselno tudi za prebolevnike. Cepljenje priporoča od enega do šest mesecev po prebolelem koronavirusu za necepljene in po treh do šestih mesecih za cepljene prebolevnike.

Akciji bodo na pomoč priskočili zasebniki, zobozdravniki, lokalne skupnosti, civilna zaščita in Rdeči križ Slovenije.

Bolnišnično zdravljenje zaradi koronavirusa po njegovem besedah še vedno v večini potrebujejo necepljeni. Na navadnih oddelkih je namreč necepljenih 73 odstotkov vseh hospitaliziranih, v enotah intenzivne nege pa je ta delež 85-odstoten. Povprečna starost bolnikov na oddelku je 67,5 let, na intenzivni negi pa 62 let.


Nalaganje
Nazaj na vrh