Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: V času epidemije povečan obseg dela od doma

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 09. 01. 2022 / 08:20
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2022 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: V času epidemije povečan obseg dela od doma
FOTO: Pexels

Na kratko: V času epidemije povečan obseg dela od doma

Epidemija koronavirusa je močno vplivala na delovne procese. Lani je bilo v Sloveniji za delo od doma prijavljenih 217.428 delavcev, kar je več kot 100-krat več kot v predkoronskem letu 2019.

Porast dela na daljavo je na račun hitrega širjenja koronavirusne različice omikron pričakovati tudi v prihodnje. Večje posodobitve zakonodaje medtem še ni na vidiku. V Sloveniji evidenco o delu od doma vodi Inšpektorat Republike Slovenije za delo. Tam so bili ob navalu prijav dela na daljavo ob izbruhu novega koronavirusa marca 2020 primorani spremeniti sistem beleženja, tako da nekaj časa niso vodili evidence po številu delavcev, temveč le po številu delodajalcev, ki so prijavili, da bodo njihovi zaposleni delali od doma. Vlada je nato s šestim protikoronskim zakonom odgovorila na pozive delodajalcev k poenostavitvi dela od doma ter poenotila vsebino, ki jo morajo delodajalci posredovati inšpektoratu, in tudi postopek obveščanja. Socialni partnerji se strinjajo, da bi bilo treba zakonodajo na področju dela od doma še posodobiti. Da bi bile oblikovane rešitve na strokovni ravni, je Ekonomsko-socialni svet novembra 2020 imenoval poseben strokovni odbor, ki naj bi pod koordinacijo ministrstva za delo obravnaval različna vprašanja na to tematiko. T. M. 

Sebastian Kurz eden od častnih predsednikov Evropskega sveta za strpnost in spravo

Nekdanji avstrijski kancler Sebastian Kurz se bo bolj dejavno angažiral v boju proti antisemitizmu in rasizmu. Skupaj z nekdanjim britanskim premierjem Tonyjem Blairom bo častni sopredsedujoči Evropskemu svetu za strpnost in spravo (ECTR), je danes sporočil vodja Evropskega judovskega kongresa Moše Kantor. Novico je potrdil tudi Kurz in napovedal, da bo pri delu te mednarodne organizacije pomagal s svojimi kontakti, so sporočili iz njegove ljudske stranke (ÖVP). Kurz je bil kot avstrijski kancler močan zagovornik Izraela in oster nasprotnik sovraštva do Judov. Lani je bil 35-letnik sicer prisiljen v odstop zaradi obtožb o korupciji, nato pa je sporočil, da je sprejel službo pri ameriškem investitorju Petru Thielu, sicer gorečemu podporniku nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. T. M.

Slovakinja zmagovalka slalomske tekme v Kranjski Gori

Slovakinja Petra Vlhova je zmagovalka slalomske tekme za svetovni pokal v Kranjski Gori. Vodilna v slalomskem seštevku je za 0,23 sekunde prehitela vodilno po prvi vožnji Švicarko Wendy Holdener, ki je znova ostala brez premierne slalomske zmage. Svojo najboljšo uvrstitev na slalomskih tekmah doslej je s petim mestom dosegla Slovenka Ana Bucik. T. M.

V napadih v Nigeriji več kot 200 smrtnih žrtev

Nigerijske oblasti so danes, 9. januarja, sporočile, da so v zadnjem tednu v več napadih na severozahodu države oboroženi napadalci ubili najmanj 200 ljudi, še več tisoč pa jih je moralo pobegniti s svojih domov. To je bil hud udarec za oblasti, ki se trudijo vzpostaviti red v državi, poročajo tuji mediji. Nigerijski banditi so se lani znašli na mednarodnih naslovnicah, ko so v seriji množičnih ugrabitev iz šol ugrabili več sto učencev in dijakov. Te sicer pogosto izpustijo, ko prejmejo odkupnino, vendar je bilo po podatkih ZN septembra še vedno 200 pogrešanih. Na severozahodu Nigerije medtem stalno potekajo vojaške in policijske operacije. Nigerijske oborožene sile so sporočile, da so od maja lani v regiji ubile 537 oboroženih banditov in članov drugih kriminalnih združb ter aretirale še 374 ljudi, medtem ko so rešili 452 ugrabljenih civilistov. T. M.

V Kazahstanu množični izgredi 

V Kazahstanu je bilo po navedbah lokalnih medijev in podatkih ministrstva za zdravje v nasilnih protestih ubitih najmanj 164 ljudi, poročajo tuji mediji. Ob tem je bilo pridržanih skoraj 6000 ljudi, med njimi tudi več tujcev, je danes, 9. januarja, sporočilo kazahstansko predsedstvo. Organizacija pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) je v teh dneh na prošnjo predsednika v Kazahstan poslala okoli 2500 vojakov, med katerimi so pripadniki vojsk Rusije, Belorusije, Kirgizistana, Armenije in Tadžikistana. Celotna slika kazahstanskega kaosa je sicer še vedno nejasna, saj je v državi pogosto prihajalo do obsežnih motenj v komunikacijah, vključno z večdnevnimi izpadi interneta. T. M.

Gospodarska delegacija na Expu o priložnostih slovenske logistike

Na petdnevni obisk na svetovno razstavo Expo v Dubaj danes, 9. januarja, odhaja delegacija Gospodarske zbornice Slovenije. Potencialnim naročnikom bodo predstavili prednosti, ki jih lahko nudi slovenska logistika za oskrbo trgov v osrednji in jugovzhodni Evropi ter trgov Zahodnega Balkana. Delegacijo, v kateri sodeluje 29 gospodarstvenikov iz 22 podjetij, GZS organizira v sodelovanju z Javno agencijo Spirit Slovenija ter ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Osrednja dogodka obiska sta poslovna foruma Slovenia as the Greenest Crossing to Europe in Competitive advantages of Slovenian road transport, ki ju bo 11. in 13. januarja gostil slovenski paviljon. Na prvem bo udeležence nagovoril infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, so zapisali na Gospodarski zbornici. T. M. 

Amazon in Stellantis v razvoj pametnih avtomobilov

Ameriški tehnološki velikan Amazon in Skupina Stellantis bosta razvila programsko opremo za vozila, ki bo Amazonovo digitalno asistentko Alexo pripeljala v avtomobile, med drugim znamk Jeep in Ram. Platforma bo vključevala z umetno inteligenco podprte aplikacije za zabavo, navigacijo, vzdrževanje vozil in plačilne storitve. Stellantis, pod okrilje katerega sodijo znamke Fiat, Peugeot, Citroen in Chrysler, bo poleg tega uporabljal Amazonove spletne storitve za računalništvo v oblaku, med drugim za razvoj produktov. Partnerstvo sledi vedno večjemu številu sodelovanj, saj proizvajalci avtomobilov iščejo pomoč tehnoloških velikanov za posodobitev vozne izkušnje v svojih vozilih. Tako sta lani sodelovanje z Googlom napovedala Ford in Renualt, medtem ko se je Microsoft povezal Volkswagnom in General Motors. T. M. 


Nalaganje
Nazaj na vrh