Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Evropska komisija v Parizu

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 07. 01. 2022 / 10:44
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.01.2022 / 16:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Evropska komisija v Parizu
FOTO: Pexels

Na kratko: Evropska komisija v Parizu

Evropska komisija je danes, 7. januarja, na obisku v Parizu ob začetku francoskega predsedovanja Svetu EU.

Namen tega tradicionalnega srečanja komisije in vlade države, ki za šest mesecev prevzema predsedovanje, je uskladiti načrte za čim boljše delovanje unije v prihodnjega pol leta. Osrednja tema francoskega predsedstva je strateška suverenost Evrope. Že v četrtek zvečer sta se v Parizu srečala predsednica komisije Ursula von der Leyen in francoski predsednik Emmanuel Macron, ki bosta imela danes v Elizejski palači tudi skupno novinarsko konferenco. V prihodnjih šestih mesecih, ki jih bodo močno zaznamovale aprilske predsedniške volitve v Franciji, bodo v ospredju tudi migracijski izzivi in prenova schengna. To sta tudi bistveni predvolilni temi. Francija si bo na čelu unije prizadevala za postopno, etapno sprejemanje migracijskega pakta. Med ključnimi temami predsedovanja Francozi izpostavljajo tudi okoljski sveženj ukrepov za zmanjšanje izpustov do leta 2030, imenovan Pripravljeni na 55, digitalne, socialne in obrambne dosjeje ter pomen vladavine prava. T. M. 

V londonskih bolnišnicah v boju proti omikronu tudi vojska

V londonske bolnišnice bodo zaradi pomanjkanja osebja napotili tudi vojsko, so po navedbah STA sporočili z britanskega ministrstva za obrambo. Osebja primanjkuje zaradi hitrega širjenja koronavirusne različice omikron, žarišče okužb pa je trenutno v Londonu. Bolnišnicam v britanski prestolnici bo na voljo za pomoč okoli 200 vojakov, od tega 40 vojaških zdravnikov in 160 oseb na splošni dolžnosti. Razporejeni bodo v 40 ekip po pet članov, ki jih bodo sestavljali zdravnik in štirje člani podpornega osebja. Po trenutnih pričakovanjih bodo v londonskih bolnišnicah delali naslednje tri tedne. Pritisk na bolnišnice v prestolnici je namreč v dneh po božičnih praznikih zelo velik: v bolnišnicah leži okoli 4.000 covidnih bolnikov, medtem ko jih je bilo decembra lani približno 1.100.
M. M. Š.

Zunanji ministri Nata na izrednem zasedanju

Zunanji ministri Nata bodo danes na izrednem videokonferenčnem zasedanju razpravljali o krepitvi ruske vojaške navzočnosti ob meji z Ukrajino ter o širših varnostnih vprašanjih v Evropi. Do srečanja prihaja v času napetosti med Rusijo in Zahodom zaradi ukrajinske krize in pred srečanjem Sveta Nato-Rusija prihodnji teden. Zasedanje, na katerem bo sodeloval tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, bo namenjeno posvetovanju med zaveznicami glede varnostnih razmer v in okoli Ukrajine, predvsem v luči pogovorov med predstavniki ZDA in Rusije v Ženevi, ki se začenjajo v nedeljo, in srečanja Sveta Nato-Rusija prihodnjo sredo. Zahodne države skrbi kopičenje ruskih vojakov ob ukrajinski meji in na priključenih ozemljih v Ukrajini, kar po njihovem mnenju kaže na morebitno novo invazijo na to državo, potem ko si je Rusija leta 2014 priključila Krim. T. M. 

Zaradi karanten zaposlenih zapiranje oddelkov v domovih za ostarele?

Ob povečanju karanten zaposlenih v DSO zaradi širjenja koronavirusne različice omikron obstaja nevarnost, da bo treba zmanjšati nastanitvene zmogljivosti z zapiranjem oddelkov in bivalnih enot, poroča STA. Domovi imajo sicer pripravljen krizni načrt ukrepov ob pojavu okužb med stanovalci in zaposlenimi, med katerimi sta med drugim ukinitev dopustov in reorganizacijo delovnih procesov, ob večjem kadrovskem izpadu zaradi okužb in karanten pa bodo gotovo potrebne tudi zunanje kadrovske okrepitve. Domovi za ostarele namreč že v razmerah brez potrjenih okužb nimajo dovolj delavcev za izvajanje osnovnih dnevnih storitev za stanovalce, kot so pomoč pri hranjenju, oblačenju, slačenju in osebni higieni. Z zdravstvenega ministrstva domovom trenutno priporočajo omejevanje obiskov. M. M. Š.

Letna stopnja inflacije v območju evra petodstotna

Evropski statistični urad Eurostat je objavil prvo oceno letne stopnje inflacije v območju z evrom, ki je decembra znašala pet odstotkov. Kot povzema STA, ki se pri tem sklicuje na nemško tiskovno agencijo dpa, gre za največje povišanje cen na letni ravni, odkar so leta 1997 začeli beležiti te podatke. Eurostat pričakuje, da se je decembra glede na december predlani energija podražila za 26 odstotkov, medtem ko je bila novembra letna stopnja rasti cen energije 27,5 odstotka. M. M.

V Peruju osirotelo skoraj 100.000 otrok

Iz Peruja prihajajo tragične novice. Zaradi epidemije koronavirusa je starše izgubilo okoli 98.000 otrok, je v četrtek, 6. januarja, sporočila perujska vlada. Peru ima prav tako najvišjo stopnjo umrljivosti za koronavirusom na svetu. Ključna težava sedanjega sistema je, da veliko družin nima potrebne dokumentacije za prejemanje pomoči. »Veliko družin prihaja k nam in prosi za pokojnino, vendar nimajo potrdila o smrti zaradi koronavirusa. V prvem in drugem valu so ljudje umirali doma in niso imeli pogojev, da bi dobili to potrdilo,« pojasnjujejo tamkajšnje oblasti. V Peruju, ki se bori s tretjim valom epidemije, so zabeležili več kot dva milijona okužb in okoli 203.000 smrti za posledicami epidemije koronavirusa. T. M. 

Italija: proti covidu-19 ni cepljenih 2,1 milijona starejših od 50 let

V Italiji, kjer so nedavno sprejeli odločitev o obveznem cepljenju proti covidu-19 za starejše od 50 let, v tej starosti skupini še ni cepljenih 2,1 milijona ljudi, danes objavljene podatke italijanskega ministrstva za zdravje povzema STA. Obvezno cepljenje proti covidu-19 za starejše od 50 let velja za vse, ki živijo v Italiji, tako za Italijane kot tujce, izjema velja le za tiste, ki se ne smejo cepiti zaradi zdravstvenih razlogov. Podobno kot druge evropske države tudi Italija zaostruje ukrepe za zajezitev okužb z novim koronvirusom, ki trenutno močno naraščajo predvsem zaradi bolj nalezljive različice omikron. M. M. Š.

Nalaganje
Nazaj na vrh