Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: Več kot 100 potrjenih okužb med udeleženci silvestrovanja v Beogradu

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 06. 01. 2022 / 08:04
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 06.01.2022 / 20:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: Več kot 100 potrjenih okužb med udeleženci silvestrovanja v Beogradu
Pristojni so potrdili okužbo pri 117 osebah. FOTO: Pexels

Na kratko: Več kot 100 potrjenih okužb med udeleženci silvestrovanja v Beogradu

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je na spletni strani objavil, da je njihova epidemiološka služba v okviru epidemiološke preiskave zaznala več potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom med udeleženci organiziranega potovanja z vključenim silvestrovanjem v zadnjih dneh decembra 2021 in prvih dneh januarja 2022 v Beogradu.

V okviru epidemiološke preiskave so ugotovili, »da vse osebe, ki so se udeležile potovanja v Beograd z agencijo, ki je v kontaktu z NIJZ, predstavljajo visokorizični kontakt zaradi stika z okuženo osebo s SARS-CoV-2. Po podatkih organizatorja potovanja je teh oseb 559. Izmed njih je do vključno včeraj, 5. januarja 2022, bila laboratorijsko potrjena okužba s SARS-CoV-2 pri 117 osebah.« M. M.

Komu ne bo treba v karanteno po visoko tveganem stiku?

Vlada je na popoldanski dopisni seji na predlog epidemiološkega kolegija odločila, da po visoko tveganem stiku ne bo treba v karanteno: cepljenim s poživitvenim odmerkom; osebam, ki so prebolele covid-19, kar utemeljujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od desetih dni, od pozitivnega rezultata testa PCR pa je minilo manj kot 45 dni; oseba, ki so prebolele covid-19, kar utemeljujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od desetih dni, in so bile cepljene z drugim odmerkom cepiva. Odlok bodo začeli uporabljati 10. januarja. M. M.

Zdravstveni delavci – kdaj v karanteno in kdaj ne?

Iz priporočil NIJZ je razvidno, da ob tveganem stiku v primeru zmanjšanja števila razpoložljivih zdravstvenih delavcev posameznemu delavcu, ki ne kaže znakov bolezni, v ni treba v karanteno, je poročala STA. To velja v primeru tretje faze organizacije dela, ki nastopi, ko je število razpoložljivih zdravstvenih delavcev zmanjšano, zmožnost zagotavljanja zdravstvene oskrbe pa ogrožena. Tretjo fazo organizacije dela so v sredo razglasili v ptujski, danes jo bodo v celjski, v kratkem pa predvidoma tudi v šempetrski bolnišnici. M. M.

Velik del države zjutraj pobeljen s snežno odejo

Na cestah delujejo posipne in plužne skupine. S prometnoinformacijskega centra voznikom svetujejo previdno vožnjo z upoštevanjem varnostne razdalje ter prilagoditev hitrosti voznim razmeram. Sneženje, ki je v sredo, 5. januarja, zajelo večino Slovenije, je sicer že ponehalo, večjih težav pa ni povzročilo. Zaradi močnega vetra je zaprta primorska avtocesta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Zaprt je tudi uvoz Kastelec proti Ljubljani. Na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo zaradi burje velja prepoved prometa za nekatera vozila. T. M

Pravoslavni kristjani obeležujejo badnji dan

Pravoslavni verniki danes, 6. januarja, obeležujejo »badnji dan«, ob koncu katerega bodo pričakali božič in praznik Jezusovega rojstva. Zaradi epidemioloških ukrepov posvetitev badnjaka letos ne bo potekala v navzočnosti vernikov, pač pa ga bodo lahko ti čez dan prevzeli v cerkvi. Osrednje liturgija v ljubljanski pravoslavni cerkvi bo na sam božič, v petek, 7. januarja, ob 8.30 uri. Istočasno z verniki Srbske pravoslavne cerkve božič 7. januarja praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. T. M. 

Severna Koreja testirala hipersonično raketo

Severna Koreja je v sredo, 5. januarja, testirala hipersonično raketo, poročajo tuji mediji. Sredina testna izstrelitev rakete je prvi večji letošnji preizkus orožja v Severni Koreji, ki ima jedrsko oborožitev. Hkrati je to druga testna izstrelitev severnokorejske hipersonične rakete, ki kljub mednarodnim sankcijam in obsodbam razvija sofisticirano raketno tehnologijo. Hiperspnične rakete se premikajo veliko hitreje in so bolj okretne od standardnih, zaradi česar jih sistemi protiraketne obrambe veliko težje prestrežejo. Novico o izstrelitvi severnokorejske rakete so obsodile tako ZDA kot Japonska in Kanada. T. M. 

Rusija v Kazahstan napotila vojsko

Rusija je zaradi nemirov v Kazahstanu v to srednjeazijsko državo že napotila vojsko. Kot del mirovnih sil je Moskva v državo napotila padalce, so po poročanju tujih medijev sporočili iz Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO). Kazahstan je pred tem vojaško zavezništvo pod vodstvom Rusije zaprosil za pomoč. Poleg Rusije in Kazahstana so v CSTO še Armenija, Belorusija, Kirgizistan in Tadžikistan. Zavezništvo je že ponoči napovedalo, da bo ugodilo zahtevi Kazahstana. Avtoritarno vodeni Kazahstan že nekaj dni doživlja proteste brez primere. Povod za proteste, ki so izbruhnili konec minulega tedna, je bilo občutno povišanje cen goriva v z nafto in plinom bogati nekdanji sovjetski republiki, ki ima več kot 18 milijonov prebivalcev. Protesti so se deloma že sprevrgli v nasilne, protivladne proteste s smrtnimi žrtvami in poškodovanimi. Armenski premier Nikol Pašinjan je na družbenih omrežjih objavil, da bi »morali vojake napotiti za omejeno obdobje, za stabilizacijo in normalizacijo razmer v državi«. T. M. 

Sklepanje zakonskih zvez na Ljubljanskem gradu brezplačno

Modra in Bela dvorana na Ljubljanskem gradu sta z novim letom ponovno postala uradna prostora Upravne enote Ljubljana, zato je sklenitev zakonske zveze na gradu v času uradnih ur brezplačna, so pojasnili na Mestni občini Ljubljana. Upravne enote vsaj en dan v tednu v času uradnih ur zagotavljajo možnost sklepanja zakonskih zvez na svojem sedežu, določijo pa tudi uradni čas sklepanja zakonskih zvez ob sobotah, med 10. in 19. uro. Zakonska zveza se glede na zmožnosti posamezne upravne enote lahko sklene tudi zunaj uradnih prostorov, če tako želita bodoča zakonca in če sta pripravljena poravnati s tem nastale dodatne stroške. Sklenitev zakonske zveze pa je sicer brezplačna, če poteka v uradnih prostorih in v času uradnih ur. V nasprotnem primeru morajo mladoporočenci za obred doplačati. T. M. 

Kobajaši do drugega zlatega orla, Kos sedmi

Japonec Ryoyu Kobayashi je postal zmagovalec jubilejne, 70. novoletne turneje smučarjev skakalcev. Po zmagah na prvih treh preizkušnjah je bil tokrat peti, kar pa ni ogrozilo njegove druga zmaga na novoletni turneji. Prvič je slavil v sezoni 2018/19. Med Slovenci je turnejo najvišje končal Lovro Kos na sedmem mestu. Danes je tekmo zaključil na devetem mestu. M. M.


Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh