Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na kratko: V javnem potniškem prometu omejeno število potnikov

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 08. 01. 2022 / 08:29
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.01.2022 / 16:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na kratko: V javnem potniškem prometu omejeno število potnikov
FOTO: Blaž Pogačar

Na kratko: V javnem potniškem prometu omejeno število potnikov

Vlada je na dopisni seji v petek, 7. januarja, potrdila spremembe odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s koronavirusom, ki se nanašajo na javni potniški promet.

Med drugim bo treba v avtobusih mestnega potniškega prometa ter na vlakih označiti stojišča, med stoječimi potniki bo moral biti najmanj en meter razdalje. S spremembami odloka je vlada določila pogoje uporabe javnega prevoza potnikov v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so po dopisni seji vlade sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Odlok bo začel veljati v ponedeljek, 10. januarja, s čimer se izvajalcem prevoza potnikov omogoči primeren čas za označitev stojišč, so še dodali v vladnem uradu za komuniciranje. 

Sara Hector zmagala na veleslalomu za Zlato lisico

Švedinja Sara Hector je danes, 8. januarja, zmagala na veleslalomu za svetovni pokal alpskih smučark v Kranjski Gori. Francozinja Tessa Worley je na drugem mestu zaostala 96 stotink sekunde, Italijanka Marta Bassino, ki je lani zmagala na obeh veleslalomih za Zlato lisico na progi v Podkorenu, je bila tretja. Tri Slovenke so bile med dvanajsterico: Tina Robnik je bila osma, Meta Hrovat deveta, Ana Bucik pa je končala 12. mestu. 

V Italiji od danes obvezno cepljenje za starejše od 50 let

V Italiji je danes začela veljati odločitev vlade, sprejeta v sredo, 5. januarja, po kateri je cepljenje proti koronavirusu obvezno za vse posameznike, starejše od 50 let. Necepljeni imajo do konca meseca čas, da se cepijo, od 1. februarja dalje pa bo moral vsak, ki se ne bo cepil oziroma dobil poživitvenega odmerka, plačati kazen sto evrov kazni. Ukrep bo veljal do 15. junija in se nanaša na vse prebivalce Italije, ne glede na državljanstvo. Cepljenih ni še okoli 2,1 milijona Italijanov, ki so stari nad 50 let.

V petek pri nas potrjenih 4469 okužb s koronavirusom

V petek, 7. januarja, so ob 11.223 PCR-testih pri nas potrdili 4469 okužb s koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Delež pozitivnih izvidov je bil 39,8-odstoten. Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 538 bolnikov, od tega jih 156 potrebuje intenzivno nego. Za posledicami koronavirusa je umrlo šest bolnikov. Po podatkih vlade je pri nas sicer z enim odmerkom cepiva proti koronavirusu trenutno cepljenih 1.253.566 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.195.522 ljudi, kar je 57 odstotkov prebivalstva.

Uveljavitev izplačilo nepriznanega nadomestila za invalidnost

Zakon o izplačilu neizplačanega nadomestila za invalidnost, ki je začel veljati danes, 8. januarja, daje podlago za priznanje nadomestila za invalidnost tistim, ki v času rednega šolanja med 18. in 26. letom po zakonu o družbenem varstvu duševno in telesno prizadetih niso imeli priznane te pravice in so jo pridobili šele po šolanju. Vlogo za uveljavitev pravice bo potrebno na centru za socialno delo oddati v šestih mesecih od uveljavitve zakona. Po tem roku pravice ne bo več mogoče uveljaviti, so zapisali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Na Fursu prve napovedi za odmero davkov letos

Z novim davčnim letom se začenja tudi sezona oddajanja napovedi za odmero davkov. Napovedi za odmero dohodnine zavezancem ni treba vlagati že več let, kar pa ne velja za vrsto drugih prihodkov. V prihodnjih tednih bo tako treba prijaviti prihodke od najemnin, prav tako lani prejete obresti in ustvarjene kapitalske dobičke. Vsi obrazci so dostopni na vseh finančnih uradih in izpostavah, zavezanci pa jih lahko natisnejo tudi s spletne strani Fursa. Podpisane vloge morajo oddati po pošti ali osebno na pristojni finančni urad oziroma izpostavo, lahko pa jih oddajo tudi prek Fursovega sistema ali mobilne aplikacije eDavki. Dobičke od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov je mogoče prijaviti le po elektronski poti.

Nalaganje
Nazaj na vrh