Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Šarec poslanki: Storili bomo vse za ugotovitev ustreznosti postopka

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 20. 11. 2023 / 15:43
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.11.2023 / 16:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Šarec poslanki: Storili bomo vse za ugotovitev ustreznosti postopka
Krave na kmetiji Možgan v Leskovcu pri Krškem. FOTO: arhiv družine Možgan

Minister Šarec poslanki: Storili bomo vse za ugotovitev ustreznosti postopka

Kot je že minuli konec tedna napovedal predsednik stranke mag. Matej Tonin, je poslanka opozicijske NSi dr. Vida Čadonič Špelič v okviru vprašanj poslank in poslancev ministricam in ministrom na 14. redni seji Državnega zbora zastavila vprašanje začasnemu ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marjanu Šarcu glede spornega inšpekcijskega odvzema govedi na kmetiji pri Krškem.

Spomnimo (TUKAJ): že četrti dan po uveljavitvi koalicijske novele Zakona o zaščiti živali je veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic v spremstvu aktivistke Valerije Podgornik iz Društva za zaščito konj minuli torek družini Možgan iz Leskovca pri Krškem, sin Timotej naj bi prihodnje leto prevzel kmetijo od očeta Rudija, zasegla 24 glav živine, pri čemer pa v inšpekcijski zapisnik ni zapisala niti, kaj konkretno je rejec zagrešil, niti celo, koliko živali je bilo odvzetih. Razlog naj bi bilo zanemarjanje živali, čemur pa so se odločno in kategorično uprli tako v Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije kot v Sindikatu kmetov Slovenije.

Celo o kraji živali

Poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič je ministra spraševala na osnovi poročanja medijev o »filmskem odvzemu živali« in široke javne debate o tem, zlasti na družbenih omrežjih. »Nevladne organizacije, ki so – čeprav zdaj to zanikajo – pri tem sodelovale, zagovarjajo tovrstni poseg, medtem ko kmetje in njihovi zastopniki pravijo, da je šlo za nesorazmeren ukrep, govorijo celo o kraji živali, saj je ena od članic Društva za zaščito konj, tako je bilo vidno na televizijskih kamerah, sodelovala pri odvzemu živali, obenem je na svojem Facebooku objavila, da bo eno od kravic vzela domov, zanjo skrbela in napovedala, da bo zbirala sredstva za njeno preživetje,« je vprašanje začela dr. Vida Čadonič Špelič.

Ogromno dvomov

Sama ni želela konkretno govoriti o vsebinskem ukrepu, za katerega se je odločila inšpektorica, jo je pa zmotil postopek, zato je začasnega kmetijskega ministra Marjana Šarca vprašala za njegovo oceno, ali je postopek odvzema na osnovi ustne odločbe pravilen, kje ima svojo pravno podlago in ali je postopek brez prisotnosti lastnika živali dopusten. »Zlasti mislim, da je šlo za kršitev materialne zakonodaje, to je Zakon o zaščiti živali, in procesne zakonodaje, to je Zakon o upravnem postopku. Moti tudi, da so pri odvzemu sodelovali predstavniki nevladnih organizacij, čeprav še nimajo izpita. Vse to pušča ogromno dvomov. Smo na začetku izvajanja novega Zakona o zaščiti živali, zato je prav, da ta postopek razčistimo,« je še izpostavila poslanka.

Izredni nadzor

Začasni minister (po odstopu Irene Šinko) Šarec se je z njo strinjal, da si ne želijo, da pade na zakon, ki je pravkar začel veljati, senca dvoma glede postopka, zato je ponovil, da bodo odredili izredni nadzor, da se zadeve razčistijo, da pa inšpekcijski postopek še ni končan. »Končan bo v sredo in ko ga bo inšpektorica zaključila s pisno odločbo, bomo lahko tudi ravnali naprej. Danes seveda ne morem dajati konkretnih izjav, kajti ni stvar v tem, kaj jaz mislim in kako vidim zadevo, temveč je treba spoštovati predpise in postopke,« je odgovoril Marjan Šarec.

Poslansko vprašanje začasnemu kmetijskemu ministru Marjanu Šarcu je zastavila poslanka NSi dr. Vida Čadonič Špelič. FOTO: NSi

Najslabša bi bila politizacija

Poslanki je še odvrnil, da kot nekdanja direktorica te uprave pozna postopke, da pa minister ne more ravnati nič drugače, kot mu nalagajo zakonodaja in pravilnik, zato bo, je ponovil, več znano v prihodnjih dneh ali tednih. »Zadeve torej želimo razčistiti in videti, kako je postopek potekal, je bilo vse pravilno ali ne. Najslabše bi zagotovo bilo, da bi se zgodila politizacija. Sta pa inšpektor ali inšpekcija neodvisen organ in minister nima pravice posegati v to,« je dodal Šarec, a je poslanka NSi zahtevala dopolnitev njegovega odgovora.

Dva stavka

Z ministrom se je strinjala, da so inšpektorji samostojni, morajo pa upoštevati predpise in zakone. »Pred sejo sem vam pokazala zapisnik, na osnovi katerega bo morala inšpekcija do srede izdati odločbo. Dolg je vsega dva stavka in nima niti enega elementa, na osnovi katerega bi lahko odločbo izdala. V njem je celo napačen zakon, stari namesto novega. V zapisniku ni niti enega podatka, na osnovi katerega bi lahko napisala izrek odločbe, po katerem bo potem delala obrazložitev odločbe. Iz sredstev javnega obveščanja smo prebrali, da je odvzela 24 govedi. Tu niti te številke ni zmogla napisati, kako bo lahko napisala obrazložitev ukrepa?« je bila jasna Vida Čadonič Špelič.

Nestrokovno ravnanje z živalmi

Čeprav so, je nadaljevala, v državi že več kot dve desetletji predpisani načini označevanja govedi, ni vpisala niti ene številke govedi. »Z vso odgovornostjo trdim, da se je s tistim trenutkom, ko so živali na surov način odpeljati iz 3 hektarje velikega travnika, izgubila sledljivost za njimi. Živali so razseljene, nihče ne ve, kje in kako in pri katerem lastniku se nahaja katera žival, potni listi pa so še pri lastniku? Žal je torej šlo za nestrokovno ravnanje z živalmi, kar – prosim – upoštevajte pri oceni njihovega dejanja,« je še dejala poslanka.

Ne postavlja se na nobeno stran

Šarec je ponovil, da ničesar ne prejudicira, se ne postavlja na nobeno stran in nima nobenih težav s tem, da se zadeve razčistijo. »V prvi vrsti nam mora biti za dobrobit živali. Tudi sam sem bil nekoč davno doma na kmetiji, živine smo imeli bolj malo, a smo se trudili in lepo skrbeli zanjo. Tako da brez skrbi, da bomo storili vse, kar je v naših pristojnostih za ugotovitev, ali je zadeva v redu ali ne. Prav je, da stroka pove in ugotovi. Politizacija pa ne bi bila dobra ne za dobrobit živali ne za kmetijstvo,« je še odvrnil minister. Po njegovem odgovoru Vida Čadonič Špelič ni dala postopkovnega predloga.

Nalaganje
Nazaj na vrh