Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Minister Vrtovec: »Ne bonbončki, temveč bonboniere«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 31. 01. 2022 / 07:17
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2022 / 07:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Minister Vrtovec: »Ne bonbončki, temveč bonboniere«
Jernej Vrtovec: S predlogoma zakonov smo uresničili napovedi, da pri ukrepih ne bomo nikogar izpustili. FOTO: NSi

Minister Vrtovec: »Ne bonbončki, temveč bonboniere«

Na sobotni 112. redni seji je vlada sprejela paket ukrepov za omilitev energetske krize, ki jih uvajajo vse članice EU. Kot je zagotovil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ne gre »za predvolilne bonbončke, temveč za bonboniere za ljudi, ki plačujejo predrago gretje in ne zmorejo plačevati položnic.«

»V zakonu so ukrepi, ki bodo omilili posledice in vpliv zaradi visoki cen energentov na področju energetike, socialnega varstva in pravic iz javnih sredstev. S predlogoma zakonov smo uresničili napovedi, da pri ukrepih ne bomo nikogar izpustili. Naslavljamo posameznike, gospodinjstva in tudi gospodarske subjekte,« je poudaril minister Jernej Vrtovec.

Komu enkratni solidarnostni dodatek?

Do izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za namen odprave posledic povečanja cen energentov so upravičeni upokojenci z manj kot 1000 € pokojnine, prejemniki denarne socialne pomoči ali varstvenega dodatka, upravičenci do nadomestila za invalidnost, do otroškega dodatka od 1. do vključno 6. dohodkovnega razreda in do dodatka za veliko družino ter rejniki.

Do 15. aprila letos

Do solidarnostnega dodatka so upravičenci upravičeni le enkrat. Okrog 6000 oseb, ki je upravičenih do dodatka za veliko družino za 4 ali več otrok za preteklo leto, je poleg dodatka v višini 150 € upravičeno še do dodatnega dodatka v višini 50 €. Enkraten solidarnostni dodatek bo izplačan do najpozneje 15. aprila 2022, sredstva za skupno okrog 710.000 upravičencev pa bodo zagotovljena iz Sklada za podnebne spremembe.


Z zakonom se tudi začasno določi oprostitev plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za končne odjemalce odjemne skupine na nizki napetosti brez merjenja moči in gospodinjske odjemalce električne energije.

Položnica bo nižja za 35 %

Ob tem se na položnicah zniža na 0 omrežnine za obračunsko moč in prevzeto delovno energijo ter donosnost distribucijskega operaterja. »Z oprostitvijo plačila prispevka za obnovljive vire energije, omrežnine in trošarine znižujemo ceno elektrike za vsa gospodinjstva. Položnica za povprečno gospodinjstvo bo v prihodnjih treh mesecih nižja za okrog 35 %,« zagotavlja minister Vrtovec.

Izenačitev pravic vseh odjemalcev

Med pomembnimi posledicami ukrepov je izenačitev pravic vseh gospodinjskih odjemalcev zemeljskega plina. »Izenačuje se pravice v zvezi s ceno in razmerjem med gospodinjskimi odjemalci zemeljskega plina in etažnimi lastniki posamičnih stanovanj v večstanovanjskih stavbah, ki svoja stanovanja ogrevajo iz skupnih kotlovnic na zemeljski plin,« izpostavlja minister.

Z oprostitvijo plačila prispevka za obnovljive vire energije, omrežnine in trošarine znižujemo ceno elektrike za vsa gospodinjstva. Položnica za povprečno gospodinjstvo bo v prihodnjih treh mesecih nižja za okrog 35 %.

Tudi v prihodnji kurilni sezoni

Ta ukrep bo naknadno sistematično urejen v novem, dopolnjenem zakonu, zato je v interventnem zakonu predvidena časovna veljavnost od 1. marca 2022 do 1. aprila 2023, torej je zajeta tudi prihodnja kurilna sezona. Hkrati je po ministrovih besedah s tem razponom veljavnosti ukrepa upoštevan tudi čas, potreben za postopek sprejemanja dopolnitev sistemskega zakona.

Srednje- in dolgoročni ukrepi

Ob kratkoročnih ne smemo pozabiti tudi na srednje- in dolgoročne ukrepe: »S povečanim vlaganjem v obnovljive vire energije in ostale razpoložljive tehnologije moramo povečati našo energetsko neodvisnost in zagotoviti, da bo naš energetski sistem odpornejši in prožnejši, da se bo zmožen odzivati na prihodnje nestanovitnosti cen. Višji deleži energije iz obnovljivih virov in uporaba vseh razpoložljivih tehnologij so najboljše zavarovanje pred nestanovitnostjo cen v prihodnosti.«

Nalaganje
Nazaj na vrh