Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministra napovedala zaostritev zakonodaje za odpravo huliganstva

Za vas piše:
M. M.
Objava: 23. 02. 2024 / 10:44
Oznake: Šport
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.02.2024 / 10:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministra napovedala zaostritev zakonodaje za odpravo huliganstva
Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han ter minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve

Ministra napovedala zaostritev zakonodaje za odpravo huliganstva

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han sta po srečanju s predsednikoma Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije Franjem Bobincem in Radenkom Mijatovićem v luči zadnjega dogodka, ko je bila nogometna tekma med Mariborom in Muro prekinjena zaradi navijaških izgredov mariborski navijačev, Viol, napovedala zaostritev zakonodaje na tem področju.

Vsi štirje so ostro obsodili huliganstvo in nasilje na tekmi 21. kroga nedeljskega derbija med nogometaši Mure in Maribora v Murski Soboti. Kot smo poročali na spletni Družini, je razočaranje nad nasiljem izrazil tudi soboški škof Štumpf.

Ministra Poklukar in Han ter Bobinac in Mijatović so dogovorili, da se v naslednjem tednu sestanejo strokovnjaki iz ministrstev za notranje zadeve ter za gospodarstvo, turizem in šport, Olimpijskega komiteja Slovenije in Nogometne zveze Slovenije. Delovna skupina bo iskala dodatne rešitve tako pri kaznovalni politiki kot pri preventivi, so sporočili po koncu sestanka.

Tribune naj ne bodo bojišče huliganov

Notranji minister Boštjan Poklukar je napovedal, da bodo na ministrstvu sprožili zakonodajne spremembe: »Ministrstvu za pravosodje bomo predlagali dopolnitve Kazenskega zakonika, s katerimi bomo zaostrili kaznovanje posameznikov, ki izvajajo nasilje in ogrožajo varnost drugih udeležencev na športnih prireditvah. V okviru predvidene novele Zakona o nalogah in pooblastilih policije bomo predlagali razširitev pogojev za odreditev prepovedi udeležbe na športnih prireditvah tudi za tiste, ki bodo zaloteni pri storitvi prekrška zaradi uporabe pirotehnike. Pripravljamo nov Zakon o varstvu javnega reda in miru. V tem okviru bomo umestili prekršek na športnih prireditvah tudi v ta zakon,« je napovedal Poklukar. Dodal je, da si ne želimo, da tribune postanejo bojišče huliganov.

Šport naj bo praznik druženja in veselja

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je dejal, da šport Slovence združuje in v športu smo vsi enaki. »Zagotoviti moramo takšne pogoje, da se bodo najprej športniki dobro in varno počutili in seveda vsi, ki športne prireditve obiskujejo in ki imajo dobre namene.« Poudaril je pomen preventive, kjer »bomo morali vsi skupaj narediti, da bomo ozaveščali Slovenke in Slovence, navijače in navijačice, da so to dogodki druženja in veselja. Verjamem, da bomo lahko tako vsi skupaj ponosni na športne organizatorje, na vse prostovoljce in tudi na naše športnike«.

Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac. FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve

Šport naj povezuje ljudi in navdihuje mlade

Prvi mož Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac je z zadovoljstvom sprejel napoved o zaostritvi zakonodaje na tem področju, s čimer bi zagotovili »da bodo v športu uživale družine, da se bodo mladi lahko razvijali v še boljše osebnosti, da bomo imeli veliko navijačev, nenazadnje da bodo pokrovitelji še vedno sponzorirali v šport.« Skozi podobne dogodke, kot se je dogodil, bi se namreč umaknili športniki, mladi, starši, pokrovitelji, »zato se mi zdi izredno pomembno, da smo na današnjem sestanku dogovorili delovno ekipo, da smo se dogovorili za naslednje korake in da bo šport še naprej povezoval ljudi, navdihoval mlade in da bomo na naš šport in športnike v Sloveniji lahko ponosni«.

Predsednik Nogometne zveze Slovenije in Radenko Mijatović. FOTO Ministrstvo za notranje zadeve

Delo s klubi in navijači

»Dogajanje na športnih dogodkih, predvsem v nogometu, v zadnjem obdobju eskalira, posebej v postkovidnem obdobju, ne samo v Sloveniji, ampak tudi po celi Evropi,« je ocenil predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović. Pri tem je opozoril na pomen dela s klubi in navijači, da bodo razumeli, »da je to obnašanje in nasilje, huliganstvo predvsem, nevarno za akterje na igriščih in tudi za njih same. Zato si ne smemo zatiskati oči, moramo narediti vse, kar je v naši moči, da ta trend obrnemo oziroma da športne dogodke pripeljemo na raven, da so užitek za vse«.

Nalaganje
Nazaj na vrh