Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrica Jaklitscheva na dvodnevnem obisku na Goriškem

Objava: 09. 11. 2021 / 06:51
Oznake: Dogodek
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2021 / 07:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrica Jaklitscheva na dvodnevnem obisku na Goriškem
Ministrica se je srečala s predstavniki Slovenske kulturno-gospodarske zveze, Kmečke zveze, Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, Glasbene matice in Slovenskega izobraževalnega konzorcija. FOTO: USZS

Ministrica Jaklitscheva na dvodnevnem obisku na Goriškem

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se mudi na dvodnevnem obisku pri avtohtoni slovenski narodni manjšini na Goriškem v Italiji.

Obisk je ministrica včeraj začela v Ljudskem vrtu v Gorici in tam položila cvetje k spomeniku Simona Gregorčiča, postavljenemu ob 100-letnici pesnikove smrti, nadaljevala pa v Katoliški knjigarni, najstarejši knjigarni v Furlaniji Julijski krajini, ki je vpisana v seznam zgodovinskih knjigarn pri italijanskem ministrstvu za kulturne dobrine. Srečala se je s predstavniki Sveta slovenskih organizacij, Zadruge goriška Mohorjeva, Goriške Mohorjeve družbe, tednika Novi glas in mesečnika za otroke Pastirček ter se seznanila z njihovim trenutnim stanjem.

Z goriškim nadškofom Redaellijem

Po ogledu cerkve sv. Ivana se je dr. Helena Jaklitsch sestala z goriškim nadškofom msgr. Carlom Robertom Mario Redaellijem in se z njim pogovarjala zlasti o stanju slovenskih župnij in pomanjkanju slovenskih duhovnikov v pokrajini. Ministrica je obiskala tudi Dijaški dom Simona Gregorčiča, ki učencem šol s slovenskim učnim jezikom v Gorici nudi bogato izbiro zunajšolskih dejavnosti, in se srečala z vodstvom ter seznanila z aktivnostmi.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je položila cvetje k spomeniku Simona Gregorčiča. FOTO: USZS

Z ravnateljem Mladinskega doma Gorica o izobraževanju mladih kadrov

Prav tako se je dr. Jaklitscheva srečala z Maurom Lebanom, ravnateljem Mladinskega doma Gorica, ki skrbi za vsestransko in celostno vzgojo mladih v samostojne in odgovorne osebe, navdihuje pa se pri krščanskih in občečloveških vrednotah ter vrednotah slovenstva, demokracije in ideološkega pluralizma. Osrednji temi pogovora sta bili trenutno stanje projekta izobraževanja mladih kadrov in seznanitev z delovanjem Mladinskega doma.

Z županom Gorice tudi o večji vidnosti dvojezičnosti

Ministrico je gostil tudi župan Gorice Rodolfo Ziberna. Gorica je četrto največje mesto dežele FJK, v središču in okolici pa živi avtohtona slovenska narodna manjšina. Pogovor je tekel o večji vidnosti dvojezičnosti na tem območju in o podpori delovanja in uresničevanja pravic avtohtone slovenske narodne skupnosti.

Ministrica se je sestala tudi goriškim nadškofom msgr. Carlom Robertom Mario Redaellijem. FOTO: USZS

Kinoatelje in povezovanje obmejnega prostora

V nadaljevanju obiska se je dr. Helena Jaklitsch srečala s predstavniki Kinoateljeja, večnamenskega jedra za medkulturne in čezmejne projekte na področju filma in avdiovizualnih medijev, ki združuje organizacijo in promocijo kulturnih dogodkov, dokumentacijo in raziskovanje, založništvo, distribucijo ter filmsko in avdiovizualno produkcijo. Ministrici so predstavili delovanje in najpomembnejše projekte zadnjih 15 let, ki imajo pomembno vlogo pri povezovanju obmejnega prostora.

Izzivi med epidemijo na Goriškem

Proti koncu prvega dneva delovnega obiska se je ministrica srečala s predstavniki Slovenske kulturno-gospodarske zveze, Kmečke zveze, Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, Glasbene matice in Slovenskega izobraževalnega konzorcija ter spregovorila o izzivih, s katerimi se srečujejo v obdobju epidemije na Goriškem.

Prvi dan delovnega obiska je ministrica dr. Jaklitscheva zaokrožila z obiskom Štandreža. FOTO: USZS

Prvi dan je zapečatil obisk Štandreža

Prvi dan je zapečatil obisk Župnije Štandrež in srečanje s predstavniki Prosvetnega društva Štandrež, Društva sKultura 2001 in župnije. Ministrica se je seznanila z delovanjem društev in njihovimi najpomembnejšimi dejavnostmi. Prosvetno društvo Štandrež z društvi iz Mirne in Renč prireja Dneve slovenske kulture, organizira razstave in kulturne večere. Društvo sKultura 2001 je nastalo ob 1000-letnici prve omembe mesta Gorica z namenom ohranjanja slovenske tradicije, kulture in varstva okolja v vasi Štandrež, povezuje pa vaška športna in kulturna društva, župnijo in šolo.

Kaj je predvideno za danes?

V okviru dvodnevnega obiska je predvideno, da bo ministrica obiskala še občini Sovodnje ob Soči in Doberdob in se srečala s predstavniki kulturnih, športnih, gospodarskih in drugih organizacij, ki v teh krajih združujejo Slovence, ter z županoma Luco Piskom in Fabiem Vizintinom. Predvideno je tudi srečanje s škofovim vikarjem za vernike slovenskega jezika v goriški nadškofiji Karlom Bolčino in župnikom Župnije sv. Martina v Doberdobu Ambrožem Kodeljo.

Kupi v trgovini

Novo
Kje najti srečo?
Duhovna rast
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh