Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na obisku pri Slovencih v spodnji Zilji

Za vas piše:
M. M.
Objava: 30. 10. 2021 / 13:36
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2021 / 13:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na obisku pri Slovencih v spodnji Zilji
Ministrica je obisk začela v župnišču v Gorjah, kjer se je srečala z župnikom Stankom Trapom (desno) in družino Mešnik, ki je v Gorjah izredno dejavna na kulturno-političnem področju. FOTO: FB Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Na obisku pri Slovencih v spodnji Zilji

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v petek, 29. oktobra, mudila na obisku pri Slovencih v spodnji Zilji na avstrijskem Koroškem, kjer se je sestala z različnimi predstavniki družbenega življenja.

Stanko Trap je edini slovenski duhovnik v Ziljski dolini. Ministrici je predstavil trenutno jezikovno situacijo v spodnji Zilji na verskem področju. Po pogovoru si je ministrica ogledala spominsko ploščo Matije Majarja Ziljskega ter predstavitev dejavnosti za ohranjanje njegovega spomina. Obiskala je tudi cerkev sv. Martina v Bistrici na Zilji in romarsko cerkev Marije v Grabnu, so sporočili iz ministričinega urada.

Obisk na Brdu

Ministrica je obisk nadaljevala na Brdu, kjer si je ogledala spominsko ploščo glasbenika in skladatelja Antona Jobsta (1894-1981), cerkev sv. Mihaela, grob Jožefa Grafenauerja ter grob slovenskega državnega in deželnega poslanca Franca Grafenauerja, zagovornika pravic koroških Slovencev. Na njegov grob je položila cvetje.

Na obisku domačije Grafenauer. FOTO: FB Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

Za konec še v Zahomec

Sledil je obisk prireditvenega centra »Šiša« v Zahomcu, kjer se je srečala s pobudnikom gradnje in ekonomskim svetnikom Jankom Zwitterjem, ki je tudi občinski odbornik in dolgoletni svetnik v koroški kmetijski zbornici pri Skupnosti južnokoroških kmetov.

Sestala se je tudi s člani odbora Športnega društva Zahomc in člani Slovenskega prosvetnega društva Zila, ki je bilo ustanovljeno leta 1904 in sodi med najstarejše na Koroškem. V njem skrbijo za ohranjanje slovenskega jezika in kulture, predvsem za ohranjanje ziljskega narečja in ziljskih pesmi. Pri tem sodeluje z inštitutom Urban Jarnik in s Krščansko kulturno zvezo.

Po srečanju v prireditvenem centru »Šiša« v Zahomcu. FOTO: FB Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu



Nalaganje
Nazaj na vrh