Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Živahno versko življenje v Selah na Koroškem

Objava: 12. 06. 2018 / 08:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2018 / 09:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Živahno versko življenje v Selah na Koroškem

Živahno versko življenje v Selah na Koroškem

V gorski dolini na avstrijski strani Karavank pod Košuto je župnija Sele, kjer je še vedno 90 % Slovencev.

V gorski dolini na avstrijski stran Karavank pod Košuto je župnija Sele, kjer je še vedno 90 % Slovencev. Poleg Obirskega so Sele edina župnija na Koroškem, kjer je slovenščina uradni jezik v cerkvi in občini. V pogovoru z župljani odkrijemo, da imajo veliko ljubezen in skrb za narod, materni jezik in domačo zemljo, da si prizadevajo za ohranjanje slovenskega izročila in vere.

Vloga župnijskega sveta

V Selah nimajo svojega stalnega župnika, zato župnijski svet vodi faro na več območjih. Zadnja štiri leta prihaja v Sele za konec tedna in večje praznike Andrej Saje, med tednom pa daruje maši župnijski upravitelj Augustin Elmar.



»Župnija črpa iz dejstva, da je slovenska župnija, zavedajo se svojih korenin, kulture in skušajo spraviti na skupni imenovalec kulturo, jezik in vero, kar si prizadevajo posredovati tudi naslednjim generacijam,« pohvali Selane župnik Elmar Avgustin. »Vidim in cenim, da prihaja veliko mladih, ki se zavedajo korenin na vseh področjih in znajo vse skupaj tudi združevati.«

Sodelovanje med šolo in župnijo



Andrej Saje pohvali zelo lepo sodelovanje med šolo in župnijo. Tako ga včasih prosijo, da ostane še v ponedeljek v Selah, ko imajo mašo za šolarje, pred prazniki pa za spoved. Šola enkrat ali dvakrat na leto organizira sodelovanje pri maši. S šolo lepo sodeluje tudi Katoliško prosvetno društvo.

Več o župniji Sele na Koroškem si preberite v naslednji Družini (let. 67, št. 25).

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh