Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrica Jaklitscheva podelila priznanje nadškofu Hočevarju

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 06. 2021 / 07:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2021 / 11:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrica Jaklitscheva podelila priznanje nadškofu Hočevarju

Ministrica Jaklitscheva podelila priznanje nadškofu Hočevarju

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu je včeraj obiskala Beograd.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je nadškofu msgr. Stanislavu Hočevarju podelila priznanje in zahvalo ob 20. obletnici vodenja beograjske nadškofije in za njegov neprecenljiv prispevek k ohranjanju narodne in verske identitete med Slovenci v Srbiji ter širjenju ugleda slovenske kulture. FOTO: Beograjska nadškofija



Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je med včerajšnjim obiskom Beograda ustavila tudi na sedežu tamkajšnje nadškofije, kjer jo je sprejel beograjski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Hočevar.

Rupnikovi mozaiki

Po sprejemu v prostorih nadškofije, ki jih med drugim krasijo tudi mozaiki p. dr. Marka Ivana Rupnika, se je ministrica s spremstvom sešla tudi s slovenskimi duhovniki, redovnicami in redovniki, ki živijo na ozemlju beograjske nadškofije.

Predstavitev življenja slovenske skupnosti

Delegat za pastoralo Slovencev v Srbiji p. Lojze Letonja ji je predstavil življenje tamkajšnje slovenske katoliške manjšine, župnik Marko Trošt življenje slovenske skupnosti na jugu Srbije, usmiljenka s. Daniela Šeme predlansko praznovanje 100-letnice prihoda skupnosti v Beograd, Majda Čop iz Gibanja fokolarov pa prvi zasebni vrtec v Beogradu.

Spodbuda k nadaljnji krepitvi enotnosti

Ministrica Helena Jaklitsch se je sogovornikom, ki so po njenih besedah veliko naredili za ugled Slovenije, zahvalila in jih pohvalila za dosedanje delo in zavzetost ter jih spodbudila k nadaljnji krepitvi enotnosti Slovencev v Srbiji.


Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je srečala tudi s slovenskimi duhovniki, redovnicami in redovniki, ki živijo na ozemlju beograjske nadškofije. FOTO: Beograjska nadškofija


Plečnikova cerkev

Slovenska delegacija si je nato pri Rdečem križu ogledala cerkev sv. Antona Padovanskega, ki jo je zasnoval arhitekt Jože Plečnik. Beograjski umetniško-zgodovinski biser je širše znan tudi po nagnjenem stolpu.

Svečano kosilo

Pri svečanem kosilu sta se pridružila še predsednik Nacionalnega sveta slovenske narodnostne manjšine v Srbiji Saša Verbič in direktor Uprave za sodelovanje s Cerkvami in skupnostmi dr. Vladimir Roganović.

Priznanje in zahvala nadškofu

Ob tej priložnosti je ministrica dr. Helena Jaklitsch nadškofu msgr. Stanislavu Hočevarju podelila priznanje in zahvalo ob 20. obletnici vodenja beograjske nadškofije in za njegov neprecenljiv prispevek k ohranjanju narodne in verske identitete med Slovenci v Srbiji ter širjenju ugleda slovenske kulture.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh