Zapri
Iskanje

Ministrica zaključila obisk pri Slovencih na Hrvaškem in v Črni gori

Za vas piše:
M. M.
Objava: 28. 11. 2021 / 19:02
Oznake: Dogodek
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2021 / 19:08
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ministrica zaključila obisk pri Slovencih na Hrvaškem in v Črni gori

Ministrica zaključila obisk pri Slovencih na Hrvaškem in v Črni gori
Ministrica s predsednikom in člani slovenskega društva v Črni gori. FOTO: USZS
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je v okviru dvodnevnega obiska na Hrvaškem in Črni gori srečala s Slovenci v Zadru, Splitu, Dubrovniku in Podgorici. V črnogorski prestolnici so jo sprejeli predsednik Društva Slovencev »Vida Matjan« Igor Kralj in nekaterimi člani, srečanja pa se je udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Črni gori Gregor Presker.

Društvo, ki povezuje v Podgorici živeče Slovence, vanj pa se vključujejo tudi nekateri posamezniki iz bolj oddaljenih krajev, ima svoje prostore, kjer so se člani do epidemije tedensko srečevali. Po dolgih mesecih negotovosti ponovno skušajo oživiti društveno življenje.

Povezovanje z domovino

Še posebej žive stike imajo z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Organizirajo različna gostovanja in se udeležujejo poletnih tečajev slovenskega jezika. V pogovoru z ministrico so se strinjali, da je učenje jezika ključnega pomena. Zadovoljni so, da že sedmo leto svoje znanje slovenščine osvajajo in nadgrajujejo tudi na tečaju, zato so izrazili željo po krepitvi teh tečajev. Predvsem mlajše generacije se želijo dobro naučiti jezika, saj se marsikdo med njimi odloči za študij v Sloveniji, so sporočili iz ministričinega urada po obisku.

Zadnji dan svojega obiska se je ministrica srečala tudi s slovenskima duhovnikoma salezijancema, ki delujeta v Podgorici, Janezom Mirtkom in Rudijem Tislom.

Krepitev povezanosti z rojaki

Tovrstni obiski so velikega pomena, a ne le zaradi boljšega spoznavanja življenja in dela slovenskih skupnosti, kar zagotovo pomaga tudi pri načrtovanju dela Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, temveč tudi zato, ker s tem prihaja do krepitve in utrjevanja povezanosti slovenskih rojakov po svetu z matično domovino. Takšna povezanost predstavlja dodatno motivacijo pri ohranjanju slovenske identitete ter daje dodaten zagon našim rojakom pri njihovem delu, so se strinjali udeleženci srečanja.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh