Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrstvo pokopalo projekt digitalnih bonov, do njih le tisti, ki so že končali usposabljanje

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 13. 09. 2022 / 18:24
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2022 / 19:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrstvo pokopalo projekt digitalnih bonov, do njih le tisti, ki so že končali usposabljanje
Za starejše naj bi po obljubi ministrice pripravili nov, celovitejši projekt. FOTO: Pixabay

Ministrstvo pokopalo projekt digitalnih bonov, do njih le tisti, ki so že končali usposabljanje

Vladna služba za digitalno preobrazbo bo v petek razveljavila razpis v zvezi z izobraževanji starejših na področju digitalnih kompetenc. Kot je danes pojasnila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, naj bi že kmalu pripravili nov razpis za izobraževanje starejših.

Številni starejši, ki so upali, da se bodo v prihodnjih tednih lahko udeležili izobraževanj za starejše in posledično pridobili digitalni bon, bodo ostali praznih rok. Vladna služba za digitalno preobrazbo je namreč pozvala Slovenski regionalno razvojni sklad k razveljavitvi razpisa, saj naj bi ob skrbnem pregledu ugotovili neskladnost z Zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti. Kot pojasnjujejo, naj bi bila v razpisu »neustrezno oziroma pomanjkljivo opredeljena sama ciljna skupina, ki ji je razpis namenjen. Razpis ni ločil med udeleženci izobraževanj, starimi 55 let ali več, ki nimajo niti osnovnih digitalnih kompetenc oziroma imajo zgolj te kompetence, pa jih želijo krepiti ter tistimi iz iste demografske skupine, ki že imajo potrebne ali celo naprednejše kompetence.«

Zakaj ustavitev šele sedaj

Nobena skrivnost ni, da je bila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh projektu nenaklonjena že od vsega začetka. Toda ta je imela številne možnosti, da razpis ustavi že precej prej. S tem je nenazadnje izvajalcem nakopala tudi precej težav in dodatnih stroškov.

»Izvajalcem bomo povrnili upravičene stroške za dokazane aktivnosti oziroma stroške, ki so nastali do vključno 25. avgusta 2022, torej do začasne zaustavitve vseh aktivnosti povezanih z izobraževanji.
Udeležencem, ki so usposabljanja do 25. avgusta 2022 v najmanj 80-ih odstotkih ali 9-ih urah že opravili, bomo dodelili digitalni bon. S Sklada bodo v prihodnjih dneh sporočili končno število takšnih udeležencev,« obljubljajo v vladni službi.

Ministrica obljublja drugačen projekt

Bodo torej tisti, ki so se na izobraževanja uspeli prijaviti, sedaj pa so ta odpovedana, ostali praznih rok?

Po besedah ministrice se to naj ne bi zgodilo. Tako naj bi v prihodnje zagotovili še dodatna sredstva, da se bo tovrstnih izobraževanj udeležilo še več tistih, ki jih nimajo, ali imajo zgolj skromne digitalne kompetence.

Razveljavitev sicer ne bo vplivala na možnost koriščenja digitalnih bonov s strani vseh tistih, ki so ga že prejeli. Ti bodo tako veljavni vse do 30. novembra 2022, tako kot je bilo to predvideno ob začetku projekta.

Nalaganje
Nazaj na vrh