Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ministrstvo za zdravje izdalo smernice za varnejšo obravnavo bolnikov

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 08. 10. 2022 / 15:45
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 08.10.2022 / 17:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ministrstvo za zdravje izdalo smernice za varnejšo obravnavo bolnikov
Preverjanje identitete bo tudi pri bolnikih, ki ne morejo komunicirati, potekalo v dveh stopnjah. FOTO: Pixabay

Ministrstvo za zdravje izdalo smernice za varnejšo obravnavo bolnikov

Na ministrstvu za zdravje so po nedavnem dogodku v celjski bolnišnici, ko so dva bolnika iz doma starejših obravnavali pod zamenjanima identitetama, temeljito osvežili smernice za obravnavo bolnikov. Ob sprejemu bolnika, ki ne more komunicirati, bo tako po novem obvezna prepoznava z osebnim dokumentom.

Zaradi zmanjšanja napak pri zdravniških obravnavah bodo morali imeti bolniki ves čas obravnave in morda tudi kasnejšega zdravljenja v bolnišnici na roki identifikacijsko zapestnico, ki bo vključevala ime in priimek, rojstne podatke, matično številka in/ali črtno kodo, ki bo omogočala preverjanje podatkov.

Bolniki, ki bodo prišli iz socialnovarstvenih zavodov, bodo morali imeti zapestnico nameščeno že ob sprejemu, v nasprotnem primeru pa bodo morali s seboj prinesti osebni dokument (ali njegovo fotokopijo). Zdravstveni zavodi bodo morali bolnika identificirati ob vsakem sprejemu ali premestitvi in to ne glede na to, da gre za redni ali nujni sprejem.

Za osnovne kontrolne točke v bolnišnici so določene sprejem bolnika, diagnostično-terapevtski postopki, delitev hrane, prevzem bolnika in premestitev bolnika. Preverjanje identitete bolnika sicer še vedno poteka tudi ustno, tako da osebje bolnika vpraša, kako mu je ime in po datumu rojstva.

V primerih, ko pacienta ni mogoče identificirati na zgoraj omenjene načine, pa mora zdravstveno osebje paciente obravnavati kot neznane osebe vse do pisne potrditve s strani svojcev.

Nalaganje
Nazaj na vrh