Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mirovno srečanje v Assisiju vabi tudi neverujoče

Objava: 05. 07. 2011 / 10:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Mirovno srečanje v Assisiju vabi tudi neverujoče

Srečanje verskih voditeljev 27. oktobra letos na povabilo papeža Benedikta XVI., v ospredju prireditve molitev, post in romanje.

Mirovno srečanje v Assisiju, na katerega letošnjega 27. oktobra vabi papež Benedikt XVI., naj ne bi privabilo zgolj kristjanov in pripadnikov drugih verstev, pač pa tudi neverujoče. Prizadevanje za mir je odgovornost slehernega človeka, je poudaril vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone v svojem komentarju za nedeljsko izdajo vatikanskega časnika 'L'Osservatore Romano'. Obenem bi lahko znanstveniki in kulturni ustvarjalci brez trdne verske pripadnosti morda bolj nepristransko pokazali na možno izrojenost in napačno tolmačenje verskih zamisli, je poudaril kardinal Bertone.

Oktobrsko srečanje v Assisiju naj bi spomnilo na zgodovinsko mirovno srečanje leta 1986, je še zapisal kardinal. Takrat so se prvikrat v zgodovini sestali predstavniki skoraj vsej največjih svetovnih religij, da bi skupaj izrazili svoje prizadevanje za mir. Drugo assiško srečanje januarja 2002 naj bi verstva po 11. septembru 2001 združilo v skupno zavzemanje proti terorizmu in proti instrumentalizaciji vere za doseganje nasilnih ciljev. Od tedaj se je marsikaj spremenilo, meni vatikanski državni tajnik.

Letošnje srečanje pod geslom 'Romarji resnice, romarji miru' naj bi ponovno združilo vernike in vse ljudi dobre volje v prizadevanjih za mir in izgradnjo pravičnejšega in solidarnejšega sveta. V središče prireditve so postavljeni trije elementi: molitev, post in romanje. Molitev udeležencev mirovnega srečanja naj bi potekala v tišini. Skupnih molitev naj ne bi izgovarjali, s čimer naj bi se izognili slehernemu relativizmu in mešanju elementov različnih verstev. Papež bo na predvečer srečanja v Rimu k molitvenem bdenju povabil tamkajšnje katoličane, je še napovedal kardinal Bertone.

Post, ki ga bodo udeleženci prekinili le s skromnim skupnim kosilom kot znamenje skupnosti, naj bi izražal spokorjenje in notranje očiščenje, je poudaril kardinal. Element romanja pa bo navsezadnje izražen s skupnim potovanjem z vlakom iz Rima v mesto sv. Frančiška, pa tudi s skupnim romanjem od spodnje asiške cerkve do bazilike sv. Frančiška, kjer bo sklep celotne prireditve.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh