Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Misijon v Komendi

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 24. 04. 2022 / 14:44
Oznake: Župnija
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.04.2022 / 14:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Misijon v Komendi
Zvon v zvoniku župnijske cerkve sv. Petra bo vsak večer vabil k udeležbi na misijonu, osebni in družinski molitvi. FOTO: Jožef Pavlič

Misijon v Komendi

Med misijonom v Komendi bomo na novo spoznavali tudi Glavarjevo misel.

V komendski župniji bo od 7. do 15. maja misijon. Vodila ga bosta frančiškana p. Peter Vrabec (eksorcist) in p. Milan Kadunc. P. Vrabec je za uvod v misijon govoril pri nedeljskih mašah na belo nedeljo (nedeljo Božjega usmiljenja), 24. aprila, ob 7. in ob 10. uri; pri slednji je tudi blagoslovil misijonsko svečo, ki bo gorela ves čas misijona. Župljani so lahko po obeh mašah vzeli s seboj razpored misijona.

P. Peter Vrabec je svoj predmisijonski govor pri 7. maši osredinil na evangeljske besede o srečanju dvomečega apostola Tomaža z Jezusom in izpričanjem vere Vanj, ko se je dotaknil njegovih ran. Vstali Jezus Tomaža ni grajal, marveč se je razveselil njegovih besed, priznanja in ugotovitve: »Moj Gospod in moj Bog.«

Vabilo na misijon v Komendi. FOTO: Jožef Pavlič

Jezus blagruje tiste, ki verujejo vanj, čeprav ga niso videli: »Blagor tistim, ki niso videli, pa verujejo.«

V evangeliju je na koncu poudarjeno, da je Jezus vpričo učencev naredil veliko znamenj, da bi ti verovali, so zapisana, da bi verovali tudi mi, da je »Jezus Mesija, Božji Sin.« In da bi s tem, ko verujemo Vanj, »imeli življenje v njegovem imenu«.

Kakšno življenje, je obrazložil p. Vrabec: da bomo po smrti, če bomo prišli k Bogu, deležni njegovega božanstva. To je veliko več, kot da bomo prišli v nebesa, kar kot kristjani upamo, si želimo. Zaradi velike Božje dobrote in tudi usmiljenja (nedelja Božjega usmiljenja!) do nas.

Bogat razpored maš in srečanj z misijonarjema. Prav za vsakogar kaj. FOTO: Jožef Pavlič

P. Vrabec je omenil, kako Jezusovi učenci tudi po njegovem vstajenju od mrtvih še vedno niso razumeli, kaj se je pravzaprav velikega zgodilo, v čem je bistvo zgodovine odrešenja človeškega rodu. Razumljivo, kajti še vedno so bili pod vtisom Jezusovega trpljenja, pribitja na križ in smrti na njem. Križanje je bilo tedaj najbolj sramotno dejanje, križ nikakor znamenje odrešenja, marveč prej pogubljenja, sramote in pohujšanja. Zato nič čudnega, da so kristjani prej kot križ uporabljali za svoje znamenje ribo.

K duhovni zbranosti bo poleg misijonarjeve besede klicala tudi prelepa notranjščina svetišča sv. Petra. FOTO: Jožef Pavlič

Šele v moči Svetega Duha, ki ga je Jezus dihnil vanje z besedami: »Prejmite Svetega Duha!«, ko se jim je prikazal pri zaprtih vratih, so spoznavali, kakšno poslanstvo jim je namenil: »Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« Dal jim je moč odpuščati grehe, ki jo je sam imel: »Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni, katerim jih zadržite, so jim zadržani.« To, kar delajo Jezusovi služabniki (duhovniki) danes. Upravičeno se tudi mi lahko sprašujemo, kako naj bi Jezusovi učenci to razumeli, ko še marsičesa drugega niso, pa je bil Jezus toliko časa med njimi, delal čudeže, jih opominjal in spodbujal. Podobno kot bosta nas, komendske župljane, misijonarja p. Peter in p. Milan. Tudi mi v 21. stoletju, toliko let po Jezusovem vstajenju, še vedno marsičesa v svoji trdosrčnosti, ozkosti in topoglavosti ne razumemo, kaj šele sprejemamo!?

P. Peter Vrabec je za sklep prvega govora v komendski župnijski cerkvi poudaril: »Sodelujmo z Božjo milostjo in nimamo se ničesar bati!« Tudi tega ne, kar se danes dogaja v Ukrajini, se je v Jezusovem času in se te dni pri nas in v svetu.

Marsikdo se bo ustavil tudi v Kapeli Matere Božje s Plečnikovim tabernakljem in krstnim kamnom, v njem pomolil k nebeški Gospe. FOTO: Jožef Pavlič

Žal je tem misijonarjevim besedam prisluhnilo le malo ljudi, kar zbuja prej začudenje in zaskrbljenost, kot pa upanje in pravo veselje v Gospodu. Kristjani, tudi Komendčani, vse bolj postajamo »mala čreda«. Zato je misijon še toliko bolj potreben. Posebej po epidemiji covida-19, ki je znatno izpraznila tudi našo župnijsko cerkev. Upajmo, da jo bo po misijonu napolnila. Še prej pa pri mašah, nagovorih (stanovskih) in srečanjih z obema misijonarjema. K temu bo vabil in opozarjal tudi misijonski zvon, ki bo v času misijona vsak dan zazvonil ob 21. uri.

Gotovo bo veliko zanimanje zbudilo tudi srečanje z misijonarjem p. Petrom 10. maja po večerni maši s temo Boj med dobrim in zlim, ko mu bodo kot eksorcistu župljani postavljali vprašanja, ter osebni pogovori z njim. Hudi duh namreč močno deluje v Komendi, zaradi tega trpijo številni župljani in občani, a ne bo zmagal! Kot tudi zlo ne bo nad dobrim.

Peter Pavel Glavar je bil, je in bo navdih in spodbujevalec Komendčanov pri hoji po pravi poti. Po Glavarjevi. FOTO: Jožef Pavlič

V soboto, 14. maja, pa nastopi po večerni maši domačih župnijskih pevskih zborov in branje odlomkov iz Glavarjevega življenja, pri katerih se bomo spominjali tudi 300. obletnice rojstva tega našega duhovnega velikana v lanskem »kovidnem« letu. Še prej, 2. maja, pa 301. obletnice rojstva enega največjih Slovencev 18. stoletja. Pred tem bi bilo dobro, da si preberemo knjigo (Ne)poznani Glavar, dostopno v obliki elektronske knjige pri knjižnici Franceta Balantiča Kamnik.

Več pa boste o Glavarju zvedeli vsi, ki se boste prav v času misijona 10. maja udeležili pogovora z avtorji knjige ob 18. uri v prostorih OŠ Komenda Moste. Poglavitno pa je, da pridete na misijon, kajti Peter Pavel Glavar je bil najprej veliki misijonar in dobrotnik Komendčanov in vseh Slovencev, ne le gospodarski genij, čebelarski strokovnjak in prosvetljenec, za kar ga ima večina Slovencev. Ker so o njem širili takšen glas. Pravega pa boste slišali med misijonom.

Kupi v trgovini

Pod Mihaelovim varstvom
Monografije
50,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh