Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mitja Leskovar pred letom dni imenovan za nuncija v Iraku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 04. 2021 / 06:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2021 / 08:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mitja Leskovar pred letom dni imenovan za nuncija v Iraku

Mitja Leskovar pred letom dni imenovan za nuncija v Iraku

Nadškof Leskovar je novi položaj nastopil v lanskem septembru.

FOTO: Tatjana Splichal

Papež Frančišek je na današnji dan pred letom dni, 1. maja 2020, imenoval duhovnika ljubljanske nadškofije msgr. dr. Mitjo Leskovarja za naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku. Dr. Leskovar je imenovanje sprejel s hvaležnostjo in ga med drugim vidi tudi kot »priznanje za moje dosedanje delo«, kot je dejal v pogovoru za tednik Družina. Pred odhodom v Irak je prejel škofovsko posvečenje, ki mu ga je 8. avgusta lani podelil kardinal Franc Rode.

Nadškof Leskovar je diplomatsko službo nastopil leta 2001 na Apostolski nunciaturi v Bangladešu, dve leti pozneje pa je bil premeščen na Državno tajništvo Svetega sedeža v Vatikanu, kjer je deloval naslednjih enajst let. V istem obdobju je bil pomočnik duhovnega asistenta Bratovščine svetih apostolov Petra in Pavla v Vatikanu ter redni spovednik na eni izmed rimskih župnij. Leta 2015 je bil imenovan za svetovalca nunciature v Nemčiji, leta 2018 pa je prevzel isto vlogo na nunciaturi v Indiji in Nepalu.


FOTO: Vatican Media

Septembra 2020 odhod v Irak

Mesec dni po prejemu škofovskega posvečenja je nadškof Leskoval odpotoval v Bagdad, 24. septembra pa je predal poverilna pisma iraškemu predsedniku Barhamu Salihu. Pri svojem delu redno sodeluje tudi s patriarhom Kaldejske cerkve, kardinalom Louisem Sakojem.

Papežev obisk v Iraku

Nadškof Leskovar se je že ob nastopu novega položaja v Iraku začel pripravljati na enega od vrhuncev diplomatske službe, sprejem papeža Frančiška v državi svojega delovanja. Priprave na zgodovinski obisk so bile še zahtevnejše kot običajno, saj se svet že več kot leto dni bori z epidemijo koronavirusne bolezni. Tik pred papeževim prihodom je kazalo, da nadškof Leskovar svetega očeta ne bo mogel sprejeti, ker se je okužil z novim virusom, vendar je bil pozneje ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov vendarle navzoč ob tem zgodovinskem dogodku.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh