Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

MIVA zbira kolesa za katehiste v Afriki

Objava: 09. 05. 2011 / 10:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

MIVA zbira kolesa za katehiste v Afriki

Tokrat se akcija ‘Delegados de la Palabra’ (Poslanci Besede) avstrijske misijonske družbe osredotoča na Zambijo.

Avstrijska ‘Misijonska prometno-delovna skupnost’ (MIVA) v mesecu maju ponovno prosi darov za kolesa na misijonih in za razvojno pomoč. Tradicionalna majska akcija ‘Delegados de la Palabra’ (Poslanci Besede) se letos osredotoča na Zambijo. Kolesa naj bi predvsem olajšala delo katehistom, ki v predelih dežele, kjer prebivalci cele tedne niso deležni obiska duhovnika, skrbijo za tamkajšnje versko življenje. Prirejajo bogoslužja in krste, stojijo ob strani umirajočim in Zambijce poučujejo o veri.

Iz letošnje akcije si MIVA obeta nakup stošestdesetih koles za katehiste v zambijski škofiji Solwezi. Škofija leži na severozahodu Zambije, ki je bogat z bakrom, blizu meje z demokratično republiko Kongo. Večini prebivalstva temelj za preživetje predstavlja kmetijstvo. Najpomembnejša delodajalca na tem območju sta dva rudnika bakra, ki ju vodita mednarodni podjetji. Zaradi velikega nihanja cen bakra na svetovnem trgu prihaja do vedno večje brezposelnosti in ena izmed največjih težav v tem delu Zambije je gotovo revščina.

Škofija Solwezi meri okoli 88.000 kvadratnih kilometrov in šteje približno milijon ljudi, od katerih pa jih katoliški Cerkvi pripada okoli devetdeset tisoč. Škofu Charlesu Kasondeju pri pastoralnem delu pomaga sedeminštirideset duhovnikov in dvainšestdeset katehistov, ki oskrbujejo skupno triindvajset župnij, šest misijonskih bolnišnic, dve postaji za gobavce, tri oskrbovalna središča telesno in umsko prizadete, osemnajst vrtcev, štiri osnovne šole in tri zavetišča.

Zaradi političnih nemirov in državljanskih vojn v sosednjih državah na področju škofije Solwezi živi tudi precej beguncev iz Angole, Konga in Ruande.

Ceste so v izredno slabem stanju in večinoma niso asfaltirane, zato je dostopnost številnih območij predvsem v deževnem obdobju skorajda ničelna. Javne prometne mreže v Zambiji ne premorejo. Poleg slabih cestnih pogojev se morajo cerkveni sodelavci boriti tudi z velikimi razdaljami in na vse konce ‘posejanim’ prebivalstvom.

Kolesa, ki jih bo Zambijcem priskrbela MIVA, ne bodo uvožena iz Evrope, pač pa jih bodo kupili kar v Zambiji. Kolo v tej afriški državi stane 95 evrov. Kolesa za katehiste so torej ne predraga, vendar zelo konkretna in učinkovita pomoč za življenje katoliške Cerkve v najrevnejših predelih sveta.

Škof Kasonde je z dvainštiridesetimi leti najmlajši afriški škof. Do svojega imenovanja leta 2010 je deloval kot duhovnik v sosednji škofiji Ndola, za katero je MIVA kolesa za katehiste priskrbela že leta 2002. Dunajski nadškof kardinal Christoph Schönborn je takrat v okviru svojega potovanja po Afriki kolesa uporabnikom slovesno predal kar osebno.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh