Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mjanmar: zaradi spora pol milijona pregnanih otrok

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 11. 2022 / 11:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.11.2022 / 13:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mjanmar: zaradi spora pol milijona pregnanih otrok
Število otrok, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove pred nasiljem v Mjanmaru, je letos preseglo pol milijona. FOTO: Vatican Media

Mjanmar: zaradi spora pol milijona pregnanih otrok

Papež Frančišek vedno znova poziva svet, naj moli za žrtve vojne: ob tem ne smemo pozabiti na več sto tisoč otrok v Mjanmaru, ki so prizadeti zaradi nenehnih spopadov, še zaostrenih po lanskem vojaškem udaru.

Po podatkih organizacije »Save the Children« je število otrok, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove pred nasiljem v Mjanmaru, letos preseglo pol milijona, število razseljenih otrok pa se nezadržno povečuje.

Od skupno 407.000 otrok, ki so bili razseljeni od začetka lanskega februarja, jih je bilo približno 63 odstotkov oziroma 257.000 razseljenih v zadnjih devetih mesecih.

V poročilu, objavljenem v začetku novembra, je omenjena človekoljubna organizacija navedla, da je bilo zaradi spopadov v Mjanmaru razseljenih več kot 1,4 milijona ljudi, od tega jih je bilo 1,1 milijona prisiljenih pobegniti, odkar se je od začetka lanskega februarja nasilje še stopnjevalo. Od skupno 407.000 otrok, ki so bili odtlej razseljeni, jih je bilo približno 63 odstotkov oziroma 257.000 razseljenih v zadnjih devetih mesecih. »Mnoge razseljene družine v Mjanmaru živijo v začasnih zavetiščih v džungli in so izpostavljene lakoti, boleznim in tveganjem za njihovo varnost, kot sta trgovina z ljudmi in izkoriščanje,« po navedbah spletnega portala Vatican News pišejo v poročilu »Save the Children«.

Te številke so opozorilo svetu

V poročilu je še navedeno, da so skoraj dve leti po tem, ko je vojska strmoglavila izvoljeno civilno vlado, življenja otrok še vedno vsak dan ogrožena. Septembra naj bi v zračnem napadu na šolo v vasi Let Yet Kone v pokrajini Sagaing umrlo enajst otrok, 17 pa je bilo ranjenih. Prejšnji mesec sta v eksploziji na poti iz šole v zvezni državi Čin umrla dva otroka, eden je bil huje ranjen.

»Leto dni po začetku politične krize in stopnjevanju nasilja je bilo razseljenih 150.000 otrok. Manj kot leto pozneje je ta številka že pol milijona. Te številke so opozorilo svetu: čeprav se svet sooča s številnimi krizami, ne smemo pozabiti na mjanmarske otroke,« je dejal Olivier Franchi, programski direktor organizacije »Save the Children – Asia«.

Vsak otrok na robu družbe, ki živi brez šolanja, brez družine, brez zdravstvene oskrbe, je krik, ki se dviga k Bogu in sramoti sistem, ki smo ga zgradili odrasli.

Papež Frančišek v svetovni mreži molitve za letošnji november katoličane poziva k molitvi za otroke, ki trpijo zaradi zavračanja, revščine, pomanjkanja in sporov po vsem svetu. »Še vedno je na milijone dečkov in deklic, ki trpijo in živijo v razmerah, zelo podobnih suženjstvu,« je papež dejal v spremljajočem video sporočilu in poudaril, da »ti otroci niso številke, ampak ljudje z imeni in istovetnostjo, ki jim jo je dal Bog«.

Po papeževih besedah je vsak otrok na robu družbe, ki živi brez šolanja, brez družine, brez zdravstvene oskrbe, »krik, krik, ki se dviga k Bogu in sramoti sistem, ki smo ga zgradili odrasli«.

Spoštovanje človeškega življenja in svetosti krajev češčenja

Mjanmarski stalni predstavnik pri Združenih narodih Kyaw Moe Tun je nedavno pozval svetovne organizacije k hitremu in odločnemu ukrepanju, predvsem za zaščito življenj in pravic otrok. Mjanmarski škofje so hunto že večkrat pozvali, naj spoštuje človeško življenje in svetost bogoslužnih prostorov, bolnišnic in šol v tej jugovzhodnoazijski državi.

Po podatkih skupin za človekove pravice je hunta od vojaškega udara februarja lani ubila več kot 2.400 ljudi, med njimi veliko otrok.

V skladu s poročilom Združenih narodov o pravicah, ki je bilo objavljeno junija, je vojaški režim brutalno napadel in ubil številne otroke, ki so se znašli v navzkrižnem ognju spopadov in so bili tarča nasilja. Po podatkih skupin za človekove pravice je hunta od vojaškega udara februarja lani ubila več kot 2.400 ljudi, med njimi veliko otrok, več kot 16.000 ljudi pa je bilo pridržanih.

Kupi v trgovini

Razprodano
O človekovem dostojanstvu
Filozofija in esejistika
7,21€
Nalaganje
Nazaj na vrh