Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija odločno obsodila usmrtitve v Mjanmarju

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 26. 07. 2022 / 15:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2022 / 16:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija odločno obsodila usmrtitve v Mjanmarju
Mirovni protesti v Mjanmarju. FOTO: Vatican Media

Slovenija odločno obsodila usmrtitve v Mjanmarju

Republika Slovenija je danes odločno obsodila usmrtitve štirih aktivistov za demokracijo v Mjanmarju.

Kot je na družbenem omrežju Twitter zapisalo zunanje ministrstvo, »dejanja mjanmarske vojaške hunte predstavljajo stopnjevanje represije in zaničevanje človekovih pravic« v državi.

Mjanmarska vojaška hunta je včeraj sporočila, poroča STA, da je usmrtila štiri aktiviste za demokracijo, ker naj bi sodelovali v »terorističnih dejanjih«: po več kot tridesetih letih so bile to prve usmrtitve v tej azijski državi. Mjanmarska vlada narodne enotnosti v izgnanstvu je usmrtitve obsodila in mednarodno skupnost pozvala k ukrepanju.

Med usmrčenimi je tudi Phyo Zeyar Thaw, nekdanji poslanec Nacionalne lige za demokracijo zaprte predsednice Aung San Suu Kyi.

Po navedbah tamkajšnjih oblasti je bila kazen »izvršena v skladu s postopki«, pri tem pa niso navedli, kdaj in kako so jo izvedli. V preteklosti so smrtne kazni v Mjanmarju izvrševali večinoma z obešanjem. Usmrčeni so bili Phyo Zeyar Thaw, nekdanji poslanec Nacionalne lige za demokracijo zaprte predsednice Aung San Suu Kyi, in aktivist Kyaw Min Yu, ki sta bila januarja obsojena zaradi terorizma, ter Hla Myo Aung in Aung Thura Zaw, ki so ju obtožili uboja ženske, domnevne obveščevalke za vojsko.

Vojaška hunta v Mjanmarju, ki je prevzela oblast po državnem udaru februarja lani, je v začetku letošnjega junija napovedala, da bo znova začela izvajati smrtno kazen. Od prevzema oblasti je na smrt obsodila že 117 ljudi.

Podpora zaprti predsednici Aung San Suu Kyi. FOTO: Vatican Media

Odziv EU, ZDA in ZN

Na usmrtitve so se že včeraj odzvali predstavniki Evropske unije, Združenih držav Amerike in Združenih narodov.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je usmrtitve označil kot nov korak oblasti k popolni odpravi demokracije in pravne države, po njegovih besedah pa kažejo, »da vojaške oblasti ne spoštujejo življenja in dostojanstva ljudi, ki naj bi jih ščitile«. Borrell je poudaril, da EU podpira prebivalce Mjanmarja in njihove težnje po svobodi.

Lažna sojenja in usmrtitve so grobi poskusi ukinjanja demokracije, vendar takšna dejanja ne bodo nikoli zatrla duha pogumnih prebivalcev Burme.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je izrazil prepričanje, da umori ne bodo ovirali gibanja za demokracijo: »ZDA najostreje obsojajo usmrtitve prodemokratičnih aktivistov zaradi izražanja temeljnih svoboščin.« Lažna sojenja in usmrtitve, tako Blinken, so grobi poskusi ukinjanja demokracije, vendar takšna dejanja ne bodo nikoli zatrla duha pogumnih prebivalcev Burme.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet pa je usmrtitve ostro obsodila in jih označila kot kruto in nazadnjaško ravnanje. Mjanmarske oblasti je pozvala, naj znova uvedejo moratorij na uporabo smrtne kazni kot korak k njeni dokončni odpravi.

Kupi v trgovini

Sprava in demokracija
Zgodovina
10,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh