Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev in ZN zahtevajo konec nasilja v Mjanmarju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 01. 2022 / 17:15
Oznake: Cerkev, Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 14.01.2022 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkev in ZN zahtevajo konec nasilja v Mjanmarju
Iz zvezne države Kajah je pobegnilo že več kot dve tretjini izmed 50.000 prebivalcev. FOTO: Vatican Media

Cerkev in ZN zahtevajo konec nasilja v Mjanmarju

Združeni narodi in Katoliška cerkev v Mjanmarju so izrazili odločno zahtevo po zaključku vojaškega nasilja v državi.

Voditelj vojaške hunte general Min Aung Hlaing bi moral nemudoma ustaviti zračne in kopenske napade, ki jih njegove čete izvajajo nad mestom Loikaw, je po navedbah avstrijskega Kathpressa na družbenem omrežju Twitter zapisal posebni poročevalec Združenih narodov za človekove pravice v Mjanmarju, Tom Andrews. Poleg tega ljudi ne bi smeli ovirati, če se želijo umakniti z vojnega območja. Loikaw je prestolnica zvezne države Kajah na vzhodu Mjanmarja.

Ob božiču so v zvezni državi Kajah ubili najmanj 35 oseb, med njimi ženske in otroke ter sodelavce človekoljubne organizacije.

Katoliški nadškof v Rangunu, kardinal Charles Bo, je že v začetku januarja pozval predstavnike vojaške hunte, naj »ustavijo bombardiranje in obstreljevanje nedolžnih ljudi, uničevanje hiš, cerkva, šol in bolnišnic«. Ob božiču so v zvezni državi Kajah ubili najmanj 35 oseb, med njimi ženske in otroke ter sodelavce človekoljubne organizacije za pomoč otrokom »Save the Children«.

Katoliška cerkev v Kajahu ljudem pomaga pri evakuaciji ter jih oskrbuje z živili in drugo humanitarno pomočjo. V stolni cerkvi Kristusa Kralja v Loikawu je zatočišče dobilo okoli 300 oseb; z območja je pobegnilo že več kot dve tretjini izmed 50.000 prebivalcev.

Vojaška hunta naj bi budističnim samostanom prepovedala sprejemanje prebežnikov.

Borka za človekove pravice Debbie Stothard je na družbenem omrežju Facebook objavila fotografije dolgih vrst avtomobilov z ljudmi, ki se želijo umakniti iz Loikawa. Po njenih besedah je hunta budističnim samostanom v sosednji zvezni državi Šan ukazala, da ne smejo sprejemati prebežnikov, vojska pa tudi nenehno postavlja blokade na ulicah.

Nalaganje
Nazaj na vrh