Zapri
Iskanje

Redovnica iz Mjanmarja med »100 najvplivnejšimi ženskami leta 2021«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 12. 2021 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2021 / 20:51
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Redovnica iz Mjanmarja med »100 najvplivnejšimi ženskami leta 2021«

Redovnica iz Mjanmarja med »100 najvplivnejšimi ženskami leta 2021«
»S. Ann Rose Nu Tawng se je javno izpostavila, da bi zaščitila civiliste, predvsem otroke.« FOTO: Vatican Media
Katoliška redovnica Ann Rose Nu Tawng iz Mjanmarja je po izboru britanske medijske hiše BBC uvrščena na seznam »100 najvplivnejših žensk leta 2021«.

V začetku letošnjega marca je pred stolnico v mjanmarskem mestu Myitkyina kleče rotila skupino močno oboroženih policistov, naj se protestnikov ne lotijo z nasiljem. Podoba pogumne žene je nemudoma obšla ves svet. 45-letni redovnici so policisti naročili, naj se umakne, vendar se je uprla z besedami, naj jo kar ustrelijo; protestniki so bili namreč neoboroženi in so mirno izražali svoje nasprotovanje.

»S. Ann Rose Nu Tawng se je javno izpostavila, da bi zaščitila civiliste, predvsem otroke,« so zapisali v utemeljitvi pri medijski hiši BBC, »in postala simbol mjanmarskih protestov.« V preteklih 20 let je ljudem služila kot redovnica in babica, trenutno pa skrbi za covidne bolnike v mjanmarski zvezni državi Kačin.

S. Ann Rose Nu Tawng se je javno izpostavila, da bi zaščitila civiliste, predvsem otroke.

Prizadevanja Nu Tawngove so bila zaman, čeprav sta dva policista pred njo pokleknila v molitvi. Policija je nato uporabila strelno orožje, palice, solzivec in strašilke, je redovnica pozneje pojasnila v pogovoru za domače medije. Njeno pogumno dejanje je počastil tudi papež Frančišek, ki je nekaj tednov pozneje dejal: »Tudi jaz razširjam roke in pravim: naj zmaga dialog!«

Myitkyina je prestolnica večinsko krščanske zvezne države Kačin na meji s Kitajsko. Podobno kot še dve večinsko krščanski območji Čin in Kajah je tudi Kačin, bogat s surovinami, žarišče tako mirnega kot oboroženega upora proti vojaški hunti, ki je v letošnjem februarju znova prevzela oblast.

Na BBC-jevem seznamu je tudi okoli 50 Afgank, ki so bile tarče talibanov.

Poleg številnih Afgank, okoli petdesetih, ki so bile tarče talibanov, je na seznamu 100 najvplivnejših žensk še ena Mjanmarka: Ein Soe May je šest mesecev preživela v zaporu, po navedbah britanske medijske hiše pa so jo telesno in duševno mučili. Takoj po vojaškem udaru se je pridružila upornikom.

Na BBC-jevem seznamu je še aktivistka Monica Paulus iz Papue-Nove Gvineje, ki s svojo organizacijo »Highlands Women Human Rights Defenders Network« nudi zaščito in pravno varstvo ženskam obtoženim »čarovništva« ter njihove primere prijavlja mednarodnim organizacijam.

Nadškof v Mjanmarju poziva k skromnemu obhajanju božičnih praznikov

Nadškof Marco Tin Win iz Mandalaya pa je katoličane v državi spodbudil, naj se v adventnem in božičnem času iz solidarnosti do trpečih sodržavljanov odpovejo razkošnemu obhajanju praznikov. Nadškof priporoča, naj ne prepevajo božičnih pesmi, predvsem pa naj se ne vdajajo pretiranemu uživanju hrane in pijače, kot je zapisal v pastirskem pismu svojim vernikom.

Nadškof duhovnikom in redovnim skupnostim svetuje, naj se tokrat odpovejo božičnemu okrasju in lučkam.

Duhovnikom in redovnim skupnostim svetuje, naj se tokrat odpovejo božičnemu okrasju in lučkam na cerkvah, samostanih in župniščih. Vernike tudi spominja, naj dosledno upoštevajo vse ukrepe proti širjenju okužb s koronavirusom, zlasti pri obisku božičnih bogoslužij.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh