Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mlada Cande je ozdravela na priprošnjo Janeza Pavla I.

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 03. 09. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2022 / 08:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mlada Cande je ozdravela na priprošnjo Janeza Pavla I.
Candela Giarda, ki je bila ozdravljena na priprošnjo papeža Janeza Pavla I., z mamo in duhovnikom Josejem Dabustijem. FOTO: Vatican Media

Mlada Cande je ozdravela na priprošnjo Janeza Pavla I.

V kraju Canale D’Agordo na severu Italije, kjer se je rodil papež Janez Pavel I., so v letošnjem poletju pripravili bogat program in različne pobude v pripravi na njegovo beatifikacijo: papež Frančišek bo njihovega rojaka za blaženega razglasil v nedeljo, 4. septembra, na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Canale D'Agordo bo med drugim 10. septembra obiskala Candela Giarda, mlada Argentinka, ki je leta 2011 čudežno ozdravela na priprošnjo skorajšnjega blaženega, poroča Radio Vatikan. V mestecu so v poletnih mesecih pripravili tudi razstavo odlitkov križanega Kristusa italijanskega kiparja Augusta Murerja in številne koncerte.

Danes 22-letna Candela Giarda je 22. julija 2011 skoraj umrla zaradi težke oblike encefalopatije.

Čudežno ozdravljenje 11-letne deklice leta 2011

Danes 22-letna Candela Giarda oz. »Cande«, kot jo kličejo domači in prijatelji, je 22. julija 2011 skoraj umrla zaradi težke oblike encefalopatije. Dekle je v letošnjem septembru prvič zapustilo svojo domovino. Skupaj z materjo Roxano Sousa in duhovnikom Joséjem Dabustijem se bo udeležila jutrišnje beatifikacije v Vatikanu. Oče José vodi župnijo v bližini bolnišnice, kjer se je Cande zdravila, in on je bil tisti, ki je predlagal, naj molijo k Janezu Pavlu I. za njeno ozdravljenje. Argentinski romarji bodo iz Vatikana za nekaj dni odpotovali tudi v Canale d’Agordo v Dolomitih, kjer se je pred 110 leti rodil Albino Luciani, poznejši papež Janez Pavel I.

Pričevanje v cerkvi, kjer je Luciani prejel zakramente

Po besedah Lorisa Serafinija, direktorja Muzeja Albino Luciani, bodo argentinski gostje omenjeni kraj obiskali kot preprosti romarji in turisti. Ogledali si bodo čudovite gore in rojstno hišo Janeza Pavla I., muzej in cerkev sv. Janeza Krstnika, kjer je poznejši »papež nasmeha«, ki je vodil Cerkev le 33 dni, prejel zakramente. Mlada študentka veterine, ki ima v mestu Paranà, 500 kilometrov severno od Buenos Airesa, trgovino z medom, se bo 10. septembra zvečer skupaj z mamo in župnikom srečala s tamkajšnjo skupnostjo v cerkvi sv. Janeza Krstnika. Njihova pričevanja bo obogatil glasbeni program, za katerega bo poskrbela Oda Hochscheid. Naslednji dan bodo na osrednjem trgu v kraju Canale d’Agordo obhajali sveto mašo, ki se je bodo udeležili škofje Treh Benečij, predvsem iz škofij, kjer je deloval novi blaženi: Bellumo, Vittorio Veneto in Benetke.

Dokumentarni film, koncerti in druge pobude

V rojstnem kraju Janeza Pavla I. od leta 1979 dalje vsako poletje organizirajo prireditev z naslovom »Srečanje s papežem Lucianijem«. 6. avgusta so predvajali dokumentarni film Roberta Soramaèja z naslovom »Albino Luciani: čudež iz Dolomitov« z glasbenimi premori pianistke Silvie Tessari, 22. avgusta pa so predstavili zgodovinsko knjižnico, ki jo je Albino Luciani preuredil, ko je bil še bogoslovec v Canale d’Agordo. Katalogizirali so jo zahvaljujoč Vatikanski fundaciji Janeza Pavla I.

Oltar v cerkvi v Canale d'Agordo, na katerem so upodobljeni glavni dogodki iz življenja Albina Lucianija, povezuje Janeza Pavla I. in njegovega naslednika Janeza Pavla II.

Obiskovalcem so na ogled ponudili tudi kratke filme, ki si jih je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja Albino Luciani ogledal skupaj z župnikom in drugimi otroki med veroukom, v središču številnih dogodkov pa je bila glasba. Med drugim so izvedli koncert z naslovom »Ekloga o oltarju, posvečenem bl. Janezu Pavlu I.«. Oltar, na katerem so upodobljeni glavni dogodki iz življenja papeža Janeza Pavla I., je blagoslovil njegov naslednik 26. avgusta 1979 med svojim prvim uradnim obiskom v Italiji. Oba Janeza Pavla torej povezuje prav ta oltar v cerkvi v Canale d'Agordo.

Nalaganje
Nazaj na vrh