Zapri
Iskanje

Mlada Cande je ozdravela na priprošnjo Janeza Pavla I.

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 01. 07. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.06.2022 / 20:40
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Mlada Cande je ozdravela na priprošnjo Janeza Pavla I.

Mlada Cande je ozdravela na priprošnjo Janeza Pavla I.
Candela Giarda, ki je bila ozdravljena na priprošnjo papeža Janeza Pavla I., z mamo in duhovnikom Josejem Dabustijem. FOTO: Vatican Media
V kraju Canale D’Agordo na severu Italije, kjer se je rodil papež Janez Pavel I., so v teh dneh predstavili program in različne pobude v pripravi na njegovo beatifikacijo, ki je predvidena 4. septembra letos na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Canale D'Agordo bo med drugim 10. septembra obiskala tudi Candela Giarda, mlada Argentinka, ki je leta 2011 čudežno ozdravela na priprošnjo skorajšnjega blaženega, poroča Radio Vatikan. Poleg tega v mestecu pripravljajo razstavo odlitkov križanega Kristusa italijanskega kiparja Augusta Murerja in številne koncerte.

Danes 22-letna Candela Giarda je 22. julija 2011 skoraj umrla zaradi težke oblike encefalopatije.

Čudežno ozdravljenje 11-letne deklice leta 2011

Danes 22-letna Candela Giarda oz. »Cande«, kot jo kličejo domači in prijatelji, je 22. julija 2011 skoraj umrla zaradi težke oblike encefalopatije. Dekle bo v letošnjem septembru prvič zapustilo svojo domovino. Skupaj z materjo Roxano Sousa in duhovnikom Joséjem Dabustijem se bo udeležila beatifikacije v Vatikanu. Oče José vodi župnijo v bližini bolnišnice, kjer se je Cande zdravila, in on je bil tisti, ki je predlagal, naj molijo k Janezu Pavlu I. za njeno ozdravljenje. Argentinski romarji bodo iz Vatikana za nekaj dni odpotovali v Canale d’Agordo v Dolomitih, kjer se je pred 110 leti rodil Albino Luciani, poznejši papež Janez Pavel I.

Pričevanje v cerkvi, kjer je Luciani prejel zakramente

Po besedah Lorisa Serafinija, direktorja Muzeja Albino Luciani, bodo argentinski gostje omenjeni kraj obiskali kot preprosti romarji in turisti. Ogledali si bodo čudovite gore in rojstno hišo Janeza Pavla I., muzej in cerkev sv. Janeza Krstnika, kjer je poznejši »papež nasmeha«, ki je vodil Cerkev le 33 dni, prejel zakramente. Mlada študentka veterine, ki ima v mestu Paranà, 500 kilometrov severno od Buenos Airesa, trgovino z medom, se bo 10. septembra zvečer skupaj z mamo in župnikom srečala s tamkajšnjo skupnostjo v cerkvi sv. Janeza Krstnika. Njihova pričevanja bo obogatil glasbeni program, za katerega bo poskrbela Oda Hochscheid. Naslednji dan bodo na osrednjem trgu v kraju Canale d’Agordo obhajali sveto mašo, ki se je bodo udeležili škofje Treh Benečij, predvsem iz škofij, kjer je deloval novi blaženi: Bellumo, Vittorio Veneto in Benetke.

Dokumentarni film, koncerti in druge pobude

V rojstnem kraju Janeza Pavla I. od leta 1979 dalje vsako poletje organizirajo prireditev z naslovom »Srečanje s papežem Lucianijem«. 6. avgusta bodo predvajali dokumentarni film Roberta Soramaèja z naslovom »Albino Luciani: čudež iz Dolomitov« z glasbenimi premori pianistke Silvie Tessari, 22. avgusta pa bodo predstavili zgodovinsko knjižnico, ki jo je Albino Luciani preuredil, ko je bil še bogoslovec v Canale d’Agordo. Katalogizirali so jo zahvaljujoč Vatikanski fundaciji Janeza Pavla I.

Oltar v cerkvi v Canale d'Agordo, na katerem so upodobljeni glavni dogodki iz življenja Albina Lucianija, povezuje Janeza Pavla I. in njegovega naslednika Janeza Pavla II.

Na ogled bodo tudi kratki filmi, ki si jih je v dvajsetih letih prejšnjega stoletja Albino Luciani ogledal skupaj z župnikom in drugimi otroki med veroukom. Glasba bo tudi v središču nekaterih drugih dogodkov, vključno s koncertoma 23. julija in 23. avgusta. Prvi bo lirično-sakralni z naslovom »Za papeža«, na njem pa bodo nastopili udeleženci mednarodnega mojstrskega tečaja, ki ga bosta vodila Adelisa Tabiadon in Loris Peverada.

Drugi koncert z naslovom »Ekloga o oltarju, posvečenem bl. Janezu Pavlu I.« bo 23. avgusta izvedel Attilio Campesato. Oltar, na katerem so upodobljeni glavni dogodki iz življenja papeža Janeza Pavla I., je blagoslovil njegov naslednik 26. avgusta 1979 med svojim prvim uradnim obiskom v Italiji. Oba Janeza Pavla torej povezuje prav ta oltar v cerkvi v Canale d'Agordo.

Predstavitev lika blaženega Lucianija

17. avgusta ob 21. uri v gledališču Navalge di Moena v Trentinu prirejajo srečanje z naslovom »Predstavitev lika blaženega Lucianija«, na katerem bosta med drugimi sodelovala tudi postulator postopka za njegovo beatifikacijo, kardinal Beniamino Stella, in uredniški direktor Dikasterija za komunikacijo, Andrea Tornielli.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh