Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi bodo to zimo romali po slovenski Jakobovi poti

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 14. 01. 2024 / 04:52
Oznake: Mladi, Molitev
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2024 / 12:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi bodo to zimo romali po slovenski Jakobovi poti
Takole so mladi romali poleti. Zdaj jih čaka daljše zimsko romanje. FOTO: Katoliška mladina

Mladi bodo to zimo romali po slovenski Jakobovi poti

Katoliška mladina februarja prvič organizira romanje po primorski veji slovenske Jakobove poti. Namenjeno je mladim, predvsem študentom, ki želijo poglobiti vero, preživeti nekaj dni v skupnosti romarjev ter ustvariti nova prijateljstva.

O ideji in izvedbi smo se pogovarjali z organizatorjem Andrejem Hočevarjem, ki pravi, da je ideja prišla spontano, ob pogovoru z Živo Dobrovoljc s Katoliške mladine. »Ugotovila sva, da je obema všeč hoja, pa naj bo po ravnem ali v hribe. Ker sva oba že nekaj časa precej vključena v Katoliško mladino, je bila stvar kmalu jasna: pod okriljem Katoliške mladine organizirati romanje.

Dragocena izkušnja večdnevnega romanja

Mladim sta želela dati izkušnjo večdnevnega romanja. »Zdi se nama, da se tako bolj odklopiš, umiriš, spoznaš soromarje ter predvsem bolj začutiš Božjo prisotnost,« pojasni Andrej. Izbrala sta primorsko vejo slovenske Jakobove poti. Študentje in mladi v poklicih (med 18. in 30. letom) bodo izpred cerkve sv. Jakoba v Ljubljani odrinili 21. februarja. 

Mladi romarji bodo na svoji poti našteli za 130 kilometrov korakov.

Do cerkve sv. Jakoba v Trstu naj bi priromali po petih dneh hoje. Prespali bodo v Borovnici, Planini pri Rakeku, na Ubeljskem in v Dutovljah, na svoji poti pa našteli za 130 kilometrov korakov. Čeprav bodo hodili po Jakobovi poti, »uradnih knjižic ne bomo uporabili, pripravili bomo namreč svoje dnevnike s svetopisemskimi odlomki in praznimi listi za zapis premišljevanj,« pravi Andrej.

Takoj po izpitnem obdobju

Zanimalo nas je, kako sta izbrala termin – to je pozimi in še takoj po izpitnem obdobju. »Termin ob koncu februarja sva izbrala, ker so po navadi to dnevi z najmanj obveznostmi na fakultetah,« pove mladi organizator. »To je ravno med zimskim izpitnim obdobjem in začetkom novega semestra, poleg tega pa so tudi zimske počitnice, tako da upava, da bova s tem v čim večji meri premostila časovne prepreke pri prijavah. Ravno zaradi zimskega termina se nama je zdela primorska trasa najprimernejša in tudi dolžina trase je ravno pravšnja za štiri do pet dni hoje.«

FOTO: Katoliška mladina

Sledile so prve organizacijske priprave: »Najti je bilo treba duhovnega vodjo, kuharje, točno določiti pot ter kontaktirati župnije, kjer bomo prespali. V novembru sva tudi prehodila del poti med Borovnico in Planino pri Rakeku.«

Poudarek na duhovnosti

Tema romanja, ki ga bo duhovno spremljal kapucin br. Jurij Slamnik, bo »podoba Boga in moj odnos z Bogom«. »Z iskanjem duhovnega spremljevalca k sreči nisva imela težav, saj sva spoznala kapucina br. Jurija Slamnika, ki je vajen vodenja podobnih romanj in je bil takoj pripravljen iti zraven,« je vesel Andrej. 

Duhovni spremljevalec romanja bo kapucin br. Jurij Slamnik, ki je vajen vodenja romanj.

»Br. Jurij bo vsak dan na romanju pripravil katehezo ter daroval sveto mašo. Prav tako bo pri njem možnost spovedi ali duhovnega pogovora. V program pa je vključena tudi tiha molitev oziroma premišljevanje odlomkov iz Svetega pisma ter molitev rožnega venca med hojo.« Romarji, ki bodo imeli pravzaprav »duhovne vaje na poti«, bodo dneve začeli in končali s skupno molitvijo hvalnic oz. večernic.

Naj se stkejo prijateljstva

Ostalo bo tudi dovolj časa za pogovor in druženje med hojo ter ob večerih. »Ob večerih se nam obeta pester družabni program, saj želiva dati poudarek tudi na medsebojnem spoznavanju ter tkanju novih prijateljskih vezi,« izpostavi Andrej.

Med hojo bo dovolj časa za pogovor in druženje. FOTO: Katoliška mladina

Število romarjev je omejeno

Prispevek za romanje, ki vključuje organizirano prehrano, prenočišče in vozovnico za vlak od Trsta do Ljubljane, je 100 € na osebo. Prijavnica na spletni strani Katoliške mladine bo odprta do konca januarja oz. do zapolnitve prostih mest.

Več informacij in prijavnico na romanje najdete TUKAJ.

Sprejeli bodo največ 20 romarjev, toliko jih namreč lahko sprejmejo župnišča, kjer bodo prenočevali. Ker bomo z izjemo Planine spali na tleh, je treba s seboj vzeti podlogo za spanje in spalno vrečo, opozarjajo organizatorji. »Da pa ne bo hoja še bolj naporna, bomo to opremo peljali v avtu.«

Kupi v trgovini

Poljanski camino
Zgodovina
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh