Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mladi inovativni kmet leta 2023 je Anton Grobelnik [REPORTAŽA]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 10. 2023 / 08:17
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2023 / 09:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mladi inovativni kmet leta 2023 je Anton Grobelnik [REPORTAŽA]
Letošnji kandidati z družinami in ekipo projekta IMK 2023 ter vodstvom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Zveze slovenske podeželske mladine. FOTO: Rok Rakun/ppr.si

Mladi inovativni kmet leta 2023 je Anton Grobelnik [REPORTAŽA]

»Ta naziv pomeni, da smo na pravi poti, saj smo v to vložili mnogo truda in je zdaj poplačan.« To so bile prve besede zmagovalca 14. izbora za najbolj inovativnega kmeta oziroma kmetico (IMK 2023), ki ga je tokrat gostilo podjetje SIP iz Šempetra v Savinjski dolini.

Diplomirani inženir živinoreje Anton Grobelnik je od aprila 2019 mladi prevzemnik kmetije Podbornik, ki leži v naselju Galicija v žalski občini. Obdelujejo 34 hektarov kmetijskih zemljišč, ki so v naravi njive in travniki. V hlevu imajo v povprečju med 70 in 90 glav govedi, od telet, bikcev, do velikih govedi različnih pasem, med drugim Angus in Wagyu. Vrhunec ponudbe njihove kmetije je zorena govedina.

Anton Grobelnik je ponosni prejemnik naziva IMK 2023. FOTO: Marko Mesojedec

Na razpis Zveze slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije se je letos prijavilo 6 kandidatov: Uroš Malerič, Matevž in Eva Jenko, Simon Veberič, Aleš Perko, Anton Grobelnik ter Dominik Lenart.

Zmagovalcu 14. izbora je plaketo podelila predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je prevzela častno pokroviteljstvo nad izborom. FOTO: Rok Rakun/ppr.si

Stavijo na zoreno govedino

Svojim osnovnim kmetijskim proizvodom na kmetiji dodajajo vrednost z razsekom, zorenjem mesa ter samo predelavo mesa v suhomesne izdelke. Vrhunec ponudbe kmetije je zorena govedina. Govedino žlahtnijo izključno na zraku v nadzorovanih komorah, opremljenih s himalajskim solnikom pri temperaturi med 0 in 1 °C. Po osmih tednih meso doseže pravo zrelost. Med suhim postopkom zorenja se oblikujejo intenziven značilen okus in vonj govedine, mišična vlakna pa se zmehčajo, so zapisali v predstavitvi.

Toni uspešno vodi kmetijo kot predstavnik četrte generacije, ki se ukvarja s kmetijstvom. S Tamaro, ki je vzgojiteljica v vrtcu, sta ponosna starša sinovoma Nacetu in Filipu. FOTO: Marko Mesojedec

Recepture, ki so plod več generacij

Pri izdelavi suhomesnih izdelkov verjame v kakovost, zato v domačih proizvodih združujejo kakovostno izbrane sestavine, tradicionalne recepture več generacij in sodoben pristop dela.

Še posebej so ponosni na njihove paradne izdelke: učka (svinjska ribica z potrebušino), čiki (suhe domače klobasice) in pršut. Do konca leta predvidevajo obseg predelave prek 7000 kilogramov mesa v različne suhomesne izdelke in prodajo svežega mesa prek 11 tisoč kilogramov.

Vsi letošnji kandidati ob razglasitvi. FOTO: Rok Rakun/ppr.si

V Sloveniji imamo ogromno razvojno sposobnih kmetij

»S svojim načinom kmetovanja inovativni mladi kmeti in kmetice ne predstavljate zgolj dobre prakse, temveč ste vzor. S pravo mero inovativnosti ste si ustvarili svojo karierno pot, svojo zgodbo o uspehu. Ste pokazatelj, da imamo v Sloveniji še ogromno razvojno sposobnih kmetij,« je spomnila predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Kastelic.

Mladi inovativni kmet 2021 Gregor Slavec in letošnji zmagovalec. FOTO: Rok Rakun/ppr.si

Časi so nepredvidljivi

Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič je podčrtal, da so časi zelo nepredvidljivi, saj »politika v zadnjem obdobju vse manj upošteva stroko: kmetijsko, živinorejsko, veterinarsko, pravno in še katero. Ker ste prepoznavni v svojem okolju in tudi širše, je prav, da o tem povzdignete glas, saj se odloča tudi o vaši prihodnosti,« je dejal mladim inovativnim kmetom.

Prireditev je potekala v SIP centru v Šempetru. FOTO: Marko Mesojedec

Dialog s kmeti mora biti spoštljiv

Predsednica države Nataša Pirc Musar je v nagovoru med drugim poudarila, da mora biti dialog s kmeti vedno spoštljiv: »Ukrepi na področju slovenskega kmetijstva morajo biti dobro premišljeni, upoštevati morajo okoljske in naravovarstvene vidike, biti morajo zdravorazumski in upoštevati morajo posebnosti obdelovalnih in drugih kmetijskih površin po državi.« Brez kakovostnega kmetijstva ne bo kakovostne prehrane, je nadaljevala: »Za naslednje desetletje je po mojem mnenju ključno, da najdemo način, kako pridelati dovolj kakovostne hrane, da bomo manj odvisni od uvoza in različnih ekonomskih pretresov, predvsem pa, da bomo vse to znali in zmogli doseči tudi v izjemno neugodnih vremenskih razmerah.«

Zakuska po prireditvi z izdelki sodelujočih kmetij preteklih izborov IMK je potekala med razstavljenimi kmetijskimi stroji. FOTO: Marko Mesojedec

Domače dobrote. FOTO: Marko Mesojedec

V »boju« za naziv šest kandidatov

To je bil že 14. izbor mladih kmetov z inovativnimi idejami na kmetijskem, gozdarskem ali ribiškem področju, podeljujejo pa ga kandidatu/kandidatki, ki živi in dela na kmetiji, je mlajši/mlajša od 40 let in je s svojo inovativno idejo pomembno prispeval/prispevala k ohranjanju in razvoju kmetijstva, gozdarstva ali ribištva. Naslednji izbor bo čez dve leti. 

 


Kupi v trgovini

Naj
Za mladino
Naj
18,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh